Hlavní obsah

U paneláku v Bohumíně, kde zemřelo 11 lidí, vznikne pietní místo

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumín

U panelového domu v Bohumíně, kde po žhářském útoku z 8. srpna zahynulo celkem 11 lidí, vznikne trvalé pietní místo. V pondělí to potvrdila bohumínská radnice u příležitosti ocenění čtyřicítky záchranářů, kteří u tragédie zasahovali. V sobotu - měsíc po události - se ve městě na památku obětí rozezní kostelní zvony, a to symbolicky na jedenáct minut.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd podezřelého žháře z Bohumína k souduVideo: Aleš Honous, Právo

 
Článek

Sobotní pietní akt bude pomyslnou tečkou za tragédií.

„Na 12. září jsme plánovali tradiční vinobraní. Tuto akci jsme vzhledem k srpnovým událostem zrušili a namísto ní proběhne pieta. Po dohodě s církvemi a krizovým centrem se v 17:45 hodin, tedy přesně ve stejnou chvíli, kdy vypukl požár, rozezní v Bohumíně a jeho okolí na jedenáct minut kostelní zvony. Prosíme všechny pořadatele soukromých akcí, aby v tuto dobu přerušili zábavu a památku tragicky zesnulých také uctili,“ uvedl starosta města Petr Vícha (ČSSD).

Bohumín varoval před falešnými sbírkami pro oběti požáru

Krimi

Potvrdil zároveň, že město plánuje vznik pietního místa přímo v sousedství domu, kde k požáru došlo.

„Jde o velmi citlivou záležitost. Chápeme, že rodinní příslušníci a přátelé obětí si budou chtít připomenout výročí a zapálit svíčku. Na druhou stranu vnímáme, že obyvatele domu si nechtějí prožitou hrůzu každodenně vybavovat. Nepřejeme si, aby se toto místo v budoucnu stávalo cílem neohlášených davových shromáždění. Proto musíme zvolit decentní řešení. Věřím, že naši architekti si s tím poradí,“ doplnil Vícha.

Hasičský expert o zásahu v Bohumíně: Šance na přežití byla nepatrná

Domácí

Škody po rozsáhlém požáru a následném hašení stále ještě nejsou přesně vyčísleny. „Odhadovaná částka se pohybuje mezi 8 a 10 miliony korun, většinu by měla městu uhradit pojišťovna,“ řekla mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Hasič 11. srpna 2020 v Bohumíně na Karvinsku vyhlíží z okna vyhořelého bytu panelového domu.

Až do konce září pokračuje veřejná sbírka ke zmírnění následků neštěstí pro pozůstalé a osoby, které požár nějakým způsobem zasáhl a poznamenal. Vyhlásil ji Moravskoslezský kraj, číslo účtu je 868686/2700. Na účtu je už přes 2,5 milionu korun. Zastupitelstvo města Bohumína bude příští týden schvalovat příspěvek do sbírky ve výši 200 tisíc korun.

Obviněný žhář z Bohumína jde do vazby, k soudu přišel v neprůstřelné vestě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám