Hlavní obsah

U Mrázkova známého našli kompromitující materiály na firmy i politiky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nedávno zatčeného bývalého policisty a někdejšího spolupracovníka nepsaného šéfa českého podsvětí Františka Mrázka našli policisté doslova studnici velmi závažných informací. Na různých CD a v počítači Vladimíra Svobody (dříve Nešpůrka) objevili podle zjištění Práva velké množství kompromitujících materiálů na desítky lidí, firem i funkcionářů včetně různých politiků krajské úrovně napříč všemi stranami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Informace z těchto dokumentů jsou natolik zásadní, že detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) chtějí na jejich základě otevřít některé staré nevyřešené případy včetně vražd.

„Podle našich prvotních zjištění jde o kompromitující materiály vůči určitým skupinám lidí, které by mohly sloužit k jejich vydírání nebo majiteli těchto dokumentů zajistit od dotyčných osob různé služby či výhody,“ řekl Právu ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Nechtěl však sdělit, na koho jmenovitě posbíral Svoboda-Nešpůrek „špínu“, kterou by mohl využívat anebo tak už možná učinil.

„Sami ani zatím nevíme, koho všeho se to týká, je to velký objem informací v datových nosičích a budeme se tím probírat měsíce,“ podotkl Šlachta.

Nešpůrek dříve pracoval na pražské hospodářské kriminálce, kde vyšetřoval právě i Mrázka. Po odchodu od policie se jako voják zúčastnil mise v Afghánistánu a nakonec se podle spekulací přidal na jeho stranu.

S Mrázkem, zastřeleným dosud neznámým pachatelem v lednu 2006, prý nějaký čas spolupracoval. Kvůli dřívějším problémům se zákonem si pak změnil jméno na Svobodu. Během té doby začal zřejmě stejně jako sám Mrázek shromažďovat informace o řadě vlivných lidí či konkurentů.

Na rozdíl od proslulého, ale spíše mytického Mrázkova archívu policie nyní ten Nešpůrkův našla.

Vážnější než Mrázkův archív

Srovnání nalezených dokumentů s bájným Mrázkovým archívem ale šéf ÚOOZ Šlachta odmítl.

Zatímco v případě alespoň zčásti zveřejněných materiálů údajně patřících Mrázkovi šlo podle Šlachty spíše o drby a kusé neověřené poznatky, podklady objevené u Svobody-Nešpůrka jsou prý velmi závažné.

Svědčí o tom i fakt, že se policisté z ÚOOZ chtějí po přečtení zatím jen zlomku Nešpůrkova archívu znovu podívat na některé staré a doposud nevyřešené kauzy.

„Ano, na podkladě těchto materiálů by mohlo dojít k otevření dalších, zejména násilných případů, a to včetně vražd,“ uvedl na dotaz Práva Šlachta.

Sám Svoboda-Nešpůrek po odchodu od policie a propuštění z armády pracoval nejprve u pražské Technické správy komunikací a rozhodoval tam o investicích.

Nyní byl zaměstnancem na odboru regionální správy majetku Českých drah, kde ho přímo v budově ČD policie počátkem května zatkla.

Detektivové míní, že Svoboda-Nešpůrek je důležitý spojovací článek nejméně jedenáctičlenného gangu vyděračů. Skupina čítající podnikatele, současné i bývalé státní úředníky a dokonce pět aktivních policistů z řad kriminálky i jednoho z protikorupčního útvaru využívala informací z policejních databází a vydírala různé lidi nebo jim získané poznatky prodávala.

Agáta i drahá rušička

Kromě velkého arzenálu dlouhých automatických zbraní našli také neuvěřitelné technické vybavení, které by mohla závidět většina elitních policejních útvarů i tajných služeb. Jak Právo již dříve informovalo, šlo například o unikátní monitorovací systém Agáta za několik miliónů korun, který je schopný přesně lokalizovat i monitorovat jakýkoli telefon, i když s ním dotyčný právě nevolá.

Podle nynějších zjištění Práva policisté objevili i další dva speciální přístroje, které si jen tak někdo nemůže dovolit. Je mezi nimi i supermoderní přenosná rušička signálu mobilních telefonů a vysílačů rovněž za milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám