Hlavní obsah

U Kynšperka na Sokolovsku odpálili pyrotechnici dělostřeleckou minu

Právo, Rudolf Voleman

Dělostřeleckou minu, která dokáže zabíjet i na čtyři sta metrů, odpálili ve čtvrtek dopoledne přímo na místě nálezu v lese mezi Kynšperkem a Kolovou na Sokolovsku policejní pyrotechnici. Po výbuchu, který byl slyšet stovky metrů daleko, zůstala v bukovém lese asi metr hluboká a dva metry široká díra v zemině. Hlína byla rozmetaná desítky metrů daleko a střepiny z miny se zařezaly do okolních stromů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Policejní pyrotechnik Ladislav Baumruk u díry po odpálené mině s torzem stabilizátoru z této miny.

Článek

„Jednalo se o dělostřeleckou minu ráže 12 mm ruské výroby, pravděpodobně z II. světové války,“ uvedl pyrotechnik Ladislav Baumruk, který střelu na opuštěném místě v lese odpálil.

Napůl zahrabanou v zemi ji nalezl již ve středu 3. dubna večer s detektorem kovů hledač pokladů. Pyrotechnici zjistili, že střela o délce zhruba 60 cm byla odpálena z minometu. „A proto byla nebezpečná. Jakýkoliv pohyb s minou mohl způsobit detonaci, a proto jsme se rozhodli ji odpálit přímo na místě nálezu,“ uvedl pyrotechnik.

BEZ KOMENTÁŘE: Nález bomby u KynšperkaVideo: Rudolf Voleman, Právo

Nechtěli minu odpalovat za tmy, takže počkali do rána. Policisté s hasiči prohledali a poté obestoupili les. Uzavřeli kvůli odpalu také silnici mezi Kynšperkem a Kolovou.

„Nejdříve pyrotechnici vystřelili červenou světlici, která znamená, že se mají všichni schovat. Poté jsme uslyšeli ze vzdálenosti několika set metrů ránu, když byla puma odpálena. Poté co pyrotechnici místo odpalu zkontrolovali, že je vše v pořádku, vystřelili zelenou světlici, kterou to ostatním potvrdili,“ popisovala mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám