Hlavní obsah

Tvrdil, že je veterán z Afghánistánu a má právo zabíjet, líčili svědci. Obžalovaný to popřel

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednoho muže podle obžaloby málem ukopal k smrti, dalším dvěma lidem pak údajně vyhrožoval „oddělením hlavy od páteře” či zastřelením. Karel Baum (47) od úterka čelí obžalobě z těžkého ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování, za což může u Městského soudu v Praze dostat až 12 let. Baum před soudem jakoukoliv vinu popřel. Prý spal.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Karel Baum přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Baum podle obžaloby v prvních hodinách letošního roku napadl na ubytovně Vltava v pražských Holešovicích 63letého muže. Prý do něj kopal takovou silou, že mu zlomil čelisti a nos, pohmoždil mozek či vykopl zub, který napadený muž navíc vdechl.

Muž byl v kritickém stavu převezen do nemocnice, kde mu zachránili život. Soudní znalec na dotaz Baumova obhájce vyloučil, že by si podobná zranění mohl muž způsobit sám, například pádem.

„Myslel jsem, že se z toho vyspí”

U soudu Baum nicméně i přes výpovědi dalších svědků vinu popřel. „Nenapadl jsem nikoho. Vím jediný, že tomu člověku jsem neublížil,“ odmítl tvrzení obžaloby.

Uvedl, že poškozený ležel na chodbě bezvládně už před půlnocí, kdy byl Baum v obchodě pro cigarety a víno. „Myslel jsem, že se z toho vyspí, to je všechno. Nevěděl jsem, co s ním,“ dodal Baum.

Sám si prý pak šel lehnout, o půlnoci se vzbudil, aby si připil s ostatními z ubytovny, a šel si zase lehnout. „Buďto jsem s nima pil, nebo jsem ležel v posteli. Rozhodně jsem nikomu neublížil,“ stál si za svým Baum. Skvrny od krve poškozeného na svém oblečení a botech však vysvětlit nijak nedokázal.

Byla to přitom jeho přítelkyně, která na policii uvedla, že to byl on, kdo muže zbil. „Chtěla se mě zbavit, protože jsem byl žárlivej,“ tvrdil Baum.

Stejně tak popřel další skutek, ze kterého je obžalovaný, a sice nebezpečné vyhrožování. Během té samé noci totiž Baum podle obžaloby mlátil na dveře další z ubytovaných, pětačtyřicetileté ženy, která tam bydlela se svým nezletilým synem, a řval na ně: „Oddělím vám hlavu od páteře, zapálím vás, useknu vám hlavy, vylezte ven, počkám si na vás.“

Přítelkyně nepřišla

Žena i její syn u soudu dále Bauma citovali. Údajně jim rasisticky nadával, že za Hitlera bylo lépe, že je škoda, že už „plyn není“, případně, že jim vyrve střeva z těla, postaví je do řady a zastřelí. „Tvrdil, že je bývalý voják z Afghánistánu a má právo zabíjet,“ uvedla žena. Její syn dodal, že Baumova přítelkyně ho prý nabádala, ať zapálí dveře od pokoje a „udělá z nich hořící pochodně“.

Baum jen poznamenal, že se nic takového nestalo. „Nikomu jsem nevyhrožoval,“ uvedl a zopakoval, že spal.

Za těžké ublížení na zdraví a nebezpečné vyhrožování může Baum – v minulosti trestaný za pokus o ublížení na zdraví – jít až na 12 let do vězení.

Soud bude pokračovat počátkem září, kdy by měla být policií předvedena Baumova tehdejší přítelkyně, která se přes snahu soudu k úternímu jednání nedostavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám