Hlavní obsah

Turistky narazily v Beskydech na hnízdo sršňů, ženu s alergií jeden bodl

– Třinec

Na setkání se sršni v páteční podvečer málem doplatila turistka středního věku ve špatně přístupném terénu v oblasti Třinec-Guty v Beskydech. Bodnutí u ní vyvolalo silnou alergickou reakci a anafylaktický šok.

Foto: Horská služba Beskydy

Přivolaný lékař přijel sanitkou, poté pokračoval na čtyřkolce Horské služby a zbytek cesty k pacientce dorazili v obtížném terénu pěšky.

Článek

„Podle našich informací během výletu s kamarádkou turistky narazily v lese na hnízdo sršňů. I přesto, že je nijak neprovokovaly, jeden ze sršňů vlétl ženě do vlasů a bodl. Paní je ale alergička a ve velice krátké době se dostavil anafylaktický šok,“ popsal okolnosti nehody Marcel Svoboda, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Horskou službu kontaktoval v pátek půl šesté večer dispečink linky 155. Záchranáři Horské služby vyrazili ze stanice Javorový a na vyjela i sanitka.

„Sanitka ale neměla šanci se víc k pacientce vzhledem k terénu přiblížit. Setkal jsem se s nimi na místě, kam mohli ještě dojet, a naložil lékaře na naši terénní čtyřkolku. I tu jsme ale nakonec museli opustit a k čekajícím ženám dojít špatně přístupnými místy pěšky,“ uvedl k zásahu Marcel Svoboda.

Žena si mezitím duchapřítomně vzala lék potlačující alergickou reakci. „I přesto ale byla v silném šoku a stále trvalo nebezpečí ohrožení života. Lékař jí proto stabilizoval a poté jsme paní šetrně přenesli k sanitnímu vozu a předali posádce,“ doplnil Marcel Svoboda.

Sanitka pacientku odvezla k dalšímu ošetření do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám