Hlavní obsah

Tunelář Majský nebude vydán na Slovensko. Cítí se být Čechem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odsouzený slovenský podnikatel Jozef Majský nebude předán k výkonu jeho devítiletého trestu na Slovensko. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. Čtyřiasedmdesátiletý muž má totiž i české občanství a s předáním nesouhlasil.

Foto: Policie SR

Jozef Majský

Článek

Majský byl v sousedním státě na konci července pravomocně odsouzen za vytunelování zkrachovalých nebankovních firem BMG Invest a Horizont Slovakia. Soud muže zároveň ponechal ve vazbě.

„Jsem státní občan České republiky. Až do konce života budu žít v České republice. Už mám i byt v Praze,“ prohlásil odsouzený podnikatel. Státní zástupkyně Jaroslava Novotná následně vzala návrh na předání zpět. Chce, aby si trest odpykal v ČR.

Policie zadržela v Praze odsouzeného slovenského podnikatele Majského

Evropa

Advokátka Majského Jana Tlapák Navrátilová souhlasila s nepředáním, podle jejího vyjádření by však k tomuto rozhodnutí měly vést soud jiné důvody. Právnička zejména uvedla, že se na odsouzeného podnikatele jako na českého občana vztahují české zákony. Na jejich základě je pak podle ní skutek promlčen.

Požadovala také, aby soud pustil Majského z vazby, mimo jiné kvůli jeho zdravotnímu stavu. Muž má rakovinu, trpí i dalšími nemocemi včetně cukrovky, má depresivní poruchu a potřebuje trvalou léčbu.

Muž, jehož média v 90. letech označovala za jednoho z nejbohatších Slováků s kontakty na vlivné politiky, způsobil podle soudů škodu přes 400 milionů korun. Obžaloba byla podána už v roce 2004.

BMG Invest a Horizont Slovakia v minulosti nabízely klientům nereálně vysoké úroky z vkladů. V roce 2002 zkrachovaly a desetitisíce klientů připravily o několik miliard tehdejších slovenských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám