Hlavní obsah

Tunelář H-Systemu chce na svobodu

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Hlavní postava miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených v rámci projektu H-System Petr Smetka (54) opět žádá o podmíněné propuštění z vězení. Právu to ve čtvrtek sdělila místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem

Článek

Smetka si podle dostupných informací dosud odseděl necelých devět z uložených dvanácti let vězení. Nejde o jeho první pokus dostat se předčasně na svobodu.

Žádost o podmíněné propuštění podal již v minulosti a u obvodního soudu s ní také uspěl. Narazil ale u nadřízeného Městského soudu v Praze. Ten první rozhodnutí obvodního soudu nejprve zrušil, v závěru loňského roku sám žádost rovnou zamítl.

Podle tehdejšího sdělení Jungové to odvolací soud odůvodnil tím, že odsouzenec nepřijal „kritický náhled na svou trestnou činnost“ a nesnaží se hradit způsobenou škodu. I přes to, že sám Smetka loni v září tvrdil u obvodního soudu úplný opak.

Smetka je v kauze vytunelovaného H-Systemu jediným, kdo dostal nepodmíněný trest vězení. Soudy v minulosti uložily dalším dvěma mužům podmíněné tresty. Stíhání tří bývalých Smetkových spolupracovníků zastavila letošní prezidentská amnestie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám