Hlavní obsah

Trojlístek drsných lupičů je na svobodě, žalobkyně pozdě navrhla vazbu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Bary a herny přepadávali v kuklách a s pistolí v ruce. Sebemenší odpor obsluhy nemilosrdně trestali ranami pěstí. Trojlístek drsných lupičů, kteří řádili na západě Čech, lapili před třemi týdny plzeňští policisté. Jenže státní zástupkyně podala pozdě návrh na jejich vzetí do vazby, a soud je tak musel pustit.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„U dvou obviněných jsem obdržela návrh na vzetí do vazby až po zákonem stanovené lhůtě 48 hodin od jejich zadržení. Takže mi nic jiného nezbývalo než je propustit,“ řekla Právu soudkyně Marcela Dortová.

U třetího z nich zkonstatovala, že důvody vazby sice jsou, ale za dané situace ho ponechala na svobodě pod dohledem probačního úředníka.

Právo zjistilo, že termín pro podání návrhu na vazbu prošvihla žalobkyně Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever Zdeňka Trkovská. Podle soudkyně to bylo o hodinu a půl. Právu se Trkovskou nepodařilo zastihnout, aby se k tomu mohla vyjádřit.

Případ dozoruje krajské státní zastupitelství

Okresní státní zástupkyně Jitka Úlovcová nechtěla počínání své podřízené komentovat. „Věc už dozoruje krajské státní zastupitelství. To je všechno, co k tomu můžu říci,“ reagovala. Právě ona se ale podle informací Práva chystá na Trkovskou za její pochybení podat k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně kárnou žalobu.

Ke krajskému státnímu zastupitelství se případ dostal až v průběhu vyšetřování poté, co došlo ke změně právní kvalifikace.

„Původně bylo vedeno trestní řízení pro zločin loupeže s trestní sazbou do deseti let, ve kterém je příslušné vykonávat dozor okresní státní zastupitelství. Z důkazů později vyplynulo, že pachatelé jednali jako organizovaná skupina, což už spadá pod přísnější paragraf s trestní sazbou 5 až 12 let a tím pádem i pod dozor vyšší instance státního zastupitelství,“ vysvětlil Pavel Hajný z Krajského státního zastupitelství v Plzni, který má nyní případ na starosti.

Státní zástupkyně se překoukla

Podle něho státní zástupkyně podala návrh na vazbu jednak proto, že by mohli obvinění s ohledem na hrozící vysoký trest uprchnout nebo se skrývat. Druhým důvodem pak byla obava z recidivy.

„Bohužel kolegyně zřejmě přehlédla, že faktickému zadržení podle trestního řádu předcházela ještě nějaká doba, kdy byli obvinění omezeni na svobodě,“ uvedl Hajný s tím, že nyní není schopen říci, jestli jejich propuštění zkomplikuje trestní řízení. „Je mezi nimi jeden cizinec, tak uvidíme, zda se třeba u něho naplní obava, že by mohl uprchnout,“ uzavřel Hajný.

Stíháni jsou zatím za tři případy

Polák (31) a dva Češi (22 a 23) jsou stíháni zatím za tři případy. Poprvé zaútočili 27. srpna ve Zbůchu na Plzeňsku. Ve tři hodiny v noci vnikli do zdejší herny, kde po 44letém barmanovi požadovali tržbu. Když se začal vymlouvat, že si peníze odvezl provozní, srazili ho k zemi a mlátili do hlavy. Z podniku pak ukradli příruční pokladnu s 80 tisíci a notebook.

O 17 dní později si vyhlédli bar v Nýřanech a lupu se zmocnili podle stejného scénáře. Se slovy „dej sem peníze, nebo ti ustřelím hlavu“ požadovali po ženě za barovým pultem vydání hotovosti, přičemž jeden z lupičů ji několikrát udeřil do obličeje a sebral mobilní telefon. Pak společně prohledali bar a ze šuplíku vzali peněženku téměř se 40 tisíci. K tomu ještě přidali několik krabiček cigaret a lahvových piv.

Ve třetím případě se 24. září vydali před půlnocí do baru ve Staňkově na Domažlicku. Jeho majiteli přiložili ke spánku pistoli a donutili vydat všechny peníze, což bylo okolo 60 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám