Hlavní obsah

Trojice rozjela byznys s padělky dolarů, chtěla je dovážet na Ukrajinu

Novinky, Ondřej Kořínek
Ústí nad Labem

Pomyslná klec spadla na trojici mužů, kteří padělali americké dolary, které se snažili prodat na Ukrajině a v pobaltských státech. Při společné akci českých a německých policistů byli zadrženi v půlce listopadu. Dolary vyráběl 65letý Němec v Žitavě, dva muži v Čechách měli zajišťovat jejich distribuci, uvedl v úterý policejní mluvčí Pavel Hanták.

BEZ KOMENTÁŘE: Překvapení pachatelé nestačili klást odporVideo: Policie ČR

 
Článek

Informaci o snaze distribuovat padělky dostali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na začátku tohoto roku z kriminálního prostředí s tím, že pachatelé se pohybují v severních Čechách. Policisté s podporou Eurojustu vytvořili společný tým s německými kolegy a případ začali rozplétat.

„Detektivům se podařilo začátkem října v severních Čechách zajistit první zásilku padělků v hodnotě 50 000 USD (asi 1,1 miliónu korun – pozn. red.). Za zmínku stojí, že za tuto zajištěnou zásilku požadovali pachatelé částku 12 000 eur (asi 330 tisíc korun – pozn. red.),“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Foto: Policie ČR

Zajištěná technika

Pachatelé, jak kriminalisté později zjistili, nebyli žádní andílci a práci policie už velmi dobře znali. Používali proto nejmodernější techniku a scházeli se na předem vytipovaných bezpečných místech.

Předávali si 100 tisíc dolarů 

Policie označila za hlavního organizátora 55letého Čecha z Ústí nad Labem.

„Právě on měl zajistit vybudování nové kurýrní cesty do východoevropských států, kde je v kriminálním prostředí o padělané americké dolary značný zájem. Padělky pak měl naopak vyrábět v Žitavě pětašedesátiletý občan SRN,“ konstatoval Hanták.

Foto: Policie ČR

Šablony na výrobu dolarů

Přítrž padělatelům udělala zásahová jednotka 17. listopadu v Ústí a Děčíně, kde překvapenému organizátorovi a 50letému Němci zaklapla na rukou želízka při předání 100 tisíc padělaných dolarů (asi 2,2 miliónu korun).

Našli také pyrotechniku 

Kriminalisté následně provedli 12 domovních prohlídek a v německém městě Žitavě zajistili kompletní padělatelskou dílnu.

„V dílně bylo také nalezeno větší množství padělaných amerických dolarů určených pro další zásilku. Tyto padělky byly znalci ohodnoceny na stupnici nebezpečnosti 2 (nebezpečné) a 3 (zdařilé), tedy při běžném styku s bankovkou velmi těžko odhalitelné,“ vysvětlil Hanták.

Foto: Policie ČR

O peníze byl velký zájem ve východní Evropě

Policisté našli také větší množství anabolik a pyrotechnického materiálu a zabavili rovněž luxusní zahraniční vozidla v hodnotě několika miliónů korun.

Muži zadržení v ČR byli obviněni z trestného činu padělání a pozměnění peněz. Okresním soudem v Liberci byli vzati do vazby. Hrozí jim až 10 let vězení. V Německu byl obviněn výrobce dolarů, kterému hrozí v úhrnném trestu až 15 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám