Hlavní obsah

Trojice Čechů před německým soudem. Měli brutálně mučit seniory a oloupit je

Právo, Patrik Biskup (Weiden)

Maskováni kuklami a s pistolí v ruce vpadli loni v září tři Češi do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta v německém Weidenu. Během několik hodin trvajícího mučení seniora, jeho manželky a její devadesátileté matky z nich dostali peníze a šperky v přepočtu za 600 tisíc korun. Jeden z nejbrutálnějších útoků na německé důchodce začal v úterý projednávat weidenský soud.

Trojice Čechů před soudem v německém Weidenu za mučení seniorůVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Martinu Hrdličkovi (44), Josefu Michlovi (40) a Martinu Janoušovi (36) hrozí za loupežné přepadení a těžké ublížení na zdraví až 15 let vězení. Trojici lupičů dopadli později už na našem území krajští kriminalisté z Plzně ve spolupráci s německou kriminálkou. Tamní soud je pak letos na jaře vydal k trestnímu stíhání do SRN.

Šel jsem tam kvůli vymáhání dluhu a pak se to zvrtlo v loupež.
obžalovaný Michl

Všichni tři muži v jednací síni vyjádřili lítost nad tím, co se stalo, a poškozeným se omluvili. Předseda senátu Leupold Präsl je upozornil na to, že pokud budou souhlasit s obžalobou, je připraven respektovat dohodu státního zástupce s obhajobou ohledně výše trestu. U Michla maximálně 11,5 roku, pro Hrdličku s Janoušem ještě o dva roky méně za to, že pomohli usvědčit Michla.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Janouš (vlevo) u německého soudu

Do Gebertova domu vnikla trojice záchodovým okénkem. „Během více než čtyřhodinového pobytu na místě činu si vůči poškozeným počínali značně násilnicky. Nejprve napadli 71letého muže údery zbraní do obličeje, aby svému požadavku na vydání peněz dodali důraz. Když jim vydal peněženku, opětovným bitím a kopáním se trojici seniorů snažili přimět k vydání dalších cenných předmětů. Jedné z žen přitom zlomili lebku a druhé žebra,“ uvedl státní zástupce Christian Hertl s tím, že oběti dodnes mají psychické problémy.

Šli tam kvůli dluhu

Šéfem party měl být Michl, kterého si Hrdlička s Janoušem najali. „Šel jsem tam kvůli vymáhání dluhu, a pak se to zvrtlo v loupež. Řekli mi, že Gebert si půjčil od Janoušova otce peníze a nevrátil mu je. Chtěli po mně, abych jim je pomohl získat zpět. Plánovalo se to jinak, než se to stalo,“ uvedl Michl, který se vymáháním dluhů živil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Michl u německého soudu

Připustil, že způsob, jakým po Gebertovi chtěli peníze, přehnali. „Já osobně jsem ty staré ženy nemlátil. Jen jsem se dostal do potyčky právě s Gebertem, když po mně skočil, jak jsem na něho zamířil pistolí,“ pokračoval Michl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Hrdlička (zleva) u německého soudu

Podle šéfa weidenské kriminálky Thomase Bauera se jednalo o velmi brutální a bezohledný čin, který otřásl i zkušenými kriminalisty. „K dopadení pachatelů jsme nasadili všechny síly. Na případu pracovalo ve dne v noci sedmdesát policistů. Zajistili jsme více než šest set stop, vyslechli desítky svědků,“ uvedl dále Bauer.

Důkaz DNA

Dopadení pachatelů si německý důstojník bez pomoci českých kolegů nedokázal představit. „Spolupracovali jsme velmi úzce, bez zbytečné byrokracie,“ dodal Bauer.

Vyšetřovatele nasměrovala za hranice výpověď jednoho ze sousedů, který si v ulici všiml projíždějícího černého BMW s českou espézetkou. V listopadu pak plzeňští kriminalisté zadrželi první dva podezřelé, o dva týdny později i třetího. A hlavní důkaz? Jejich profil DNA se shoduje se vzorky nalezenými na místě činu. Biologické stopy nechali lupiči například na řemíncích, kterými seniory svázali.

K hlavnímu líčení je pozváno 23 svědků, rozsudek by měl padnout začátkem prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám