Hlavní obsah

Tříletého chlapce pokousala v zoo v Chlebech opice

– CHLEBY

Tříletého chlapce pokousala v sobotu v zoologické zahradě v Chlebech na Nymbursku opice. Chlapec byl převezen do nemocnice. Lékař charakterizoval jeho zranění jako vážné, řekla Nina Šeblová ze středočeské záchranné služby. Opice chlapce pokousala na levé ruce.

Článek

Svědci události malému pacientovi poskytli předlékařskou první pomoc. Lékař mu pak ošetřil tři tržně - zhmožděné rány na předloktí, které krvácely.

Chlapec byl převezen nejprve na dětské oddělení nemocnice v Kolíně. Tamní lékaři zjistili, že hoch má poraněny šlachy a nervy. Nechali ho proto převézt na dětskou traumatologii v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči, řekla Šeblová.

Chlapec podle ředitele zoo Reného Fraňka nemohl spadnout do výběhu, jak informovala mluvčí záchranky, protože opice jsou v kleci. Od návštěvníků je navíc dělí ještě zábradlí. Hoch tedy musel nejprve překonat zábradlí, až potom se dostal k mříži.

"Podle návštěvního řádu mají návštěvníci zakázáno natahovat ruce ke klecím a mají povinnost hlídat si děti," poznamenal. Přes tato opatření hlídá podle ředitele klec s gibony stálá služba, která návštěvníky umravňuje. "Zaměstnanci ale nestačí ohlídat všechny. Někteří se jim navíc ještě smějí, když je napomenou," posteskl si. Lidé si podle něj myslí, že jsou opičky plyšové, a děti si proto nehlídají.

Opičák, který chlapce pokousal, půjde podle něj na pozorování. Ředitel ale nepředpokládá, že by zvíře bylo nemocné, protože v životě neopustilo klec.

Pavilon opic ve stylu kambodžského chrámového komplexu Angkor Wat otevřela chlebská zoo letos v červnu. Domov v něm našel párek gibonů. Černého samečka a žlutou samičku dostali Chlebští z Olomouce. Nový pavilon stavěli zaměstnanci zoo spolu s dobrovolníky asi sedm let, a to z peněz zoo a sponzorských příspěvků.

Zoo v Chlebech je nejmenší českou zoo a jediným zařízením svého druhu ve středních Čechách. Vznikla před deseti lety jako nezisková, obecně prospěšná společnost. Chová 150 zvířat v 60 druzích. Specializuje se především na vzácné a ohrožené druhy ptactva. Mezi její největší úspěchy patří první světový odchov tetřívka kavkazského a koroptve pouštní, unikátní odchov zoborožce nosorožčího nebo první český odchov jeřába panenského. Ročně ji navštíví kolem 20 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám