Hlavní obsah

Tři z obviněných v kauze Via Chem Group zůstanou ve vazbě

Hradec Králové
Aktualizováno

Podnikatel Petr Sisák, advokát Ivo Hala a insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková zůstanou ve vazbě. Soud jejich stížnostem nevyhověl. U Jechové Vápeníkové také odmítl nabízenou záruku fyzických a právnických osob a kauci, řekla ve středu mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Kateřina Podeszwová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Sisák

Článek

V kauze týkající se firmy Via Chem Group je kvůli údajnému manipulování insolvencí obviněno 14 lidí. "U obviněného Sisáka byly shledány všechny tři důvody vazby, proto byla stížnost odmítnuta. U Jechové Vápeníkové byl ponechán pouze důvod koluzní, aby nepůsobila na dosud nevyslechnuté svědky a spoluobviněné. U Haly je vedle koluzní i útěková vazba," uvedla Podeszwová.

Policie v lednu po razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinila skupinu lidí ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Kauza souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Kauza se v menší míře týká i dalších firem či podvodů.

Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho skupina podle policie obrala o téměř 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám