Hlavní obsah

Trhovci se před celníky zachraňovali útěkem

Novinky, Milan Vojtek
ZNOJMO/HATĚ

Zřejmě několik dní potrvá kontrola stánkového prodeje, kterou ve středu dopoledne zahájili celníci na tržnicích podél silnice ze Znojma až po státní hranici u obce Hatě. Majitelé stánků se rozprchli a zpovzdálí přihlíželi plenění stánků.

Foto: Tomáš Vítámvás

VII. pohár zakladatelů - Praha, 3. listopadu 2012

Článek

"Předpokládáme výskyt padělků textilu a obuvi, případně nekolkovaných cigaret," tipoval mluvčí brněnského ředitelství cel Jaroslav Moravec.

"Nevzali jsme ani tlumočníka. Všichni jsou majiteli živnostenského listu, který je opravňuje k podnikání u nás. Přitom podepsali prohlášení, že ovládají češtinu. Tlumočník je zbytečný," řekl Moravec.

Zasahující jednotka dorazila ke kontrole vybavena souhlasem státního zástupce k otevření příručních skladů. Zámky otevřel bruskou přivolaný zámečník a celníci tak mohli odvézt podezřelé zboží. Zkontrolovali také zhruba 400 stánků.

Zboží bude zlikvidováné

Mluvčí jihomoravských celníků předpokládá, že zajištěné zboží bude znehodnoceno. Novela zákona 191, která má umožnit po odstranění chráněných znaků firem využití oděvů a obuvi pro dobročinné účely, zatím neplatí.

"Zboží odvezeme do našeho skladu. Musí se přezkoumat, zda se jedná o padělky. Pak ještě jednou vyzveme, jestli se o ně přihlásí majitel a nakonec bude zlikvidováno," popsal další osud zboží Moravec.

Zásahu se zúčastnilo 150 celníků z obvodu brněnského ředitelství cel. Spolu s nimi vyrazilo do terénu osm kolegů z Ostravska, kteří přijeli na zkušenou. Do akce vyjeli také policisté ze služby cizinecké a pohraniční policie, aby přezkoumali oprávněnost pobytu některých prodejců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám