Hlavní obsah

Tresty pro expolicisty za smrt Vietnamce Nejvyšší soud potvrdil

Právo, Petr Kozelka
Brno

Marně se u Nejvyššího soudu (NS) pokoušeli zvrátit kauzu ubitého Vietnamce tři bývalí elitní policisté z Brna. V lednu 2009 po jejich zákroku zemřel zatýkaný muž, když ho podle verdiktu velitel tříčlenné hlídky Josef Srnský měl praštit a navíc měl dovolit i sousedce Kateřině Slavíčkové, aby si do Vietnamce také kopla.

Článek

NS dovolání Srnského i jeho dvou kolegů a sousedky smetl ze stolu. Srnský si tak musí s definitivní platností odpykat desetiletý trest, jeho dvěma kolegům platí tříleté tresty. Slavíčková za mřížemi stráví osm let.

K incidentu došlo 4. ledna 2009 v bytě v brněnské Körnerově ulici. Tříčlenná hlídka ve složení Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš na místo vyrážela s tím, že v bytě je agresivní muž, který ohrožuje své okolí. Podle výpovědí policistů i sousedky se zatýkání událo bez jakýchkoli excesů, Vietnamec, jinak zřejmě drogový dealer, byl převezen na celu, kde si začal stěžovat na bolest břicha.

Měl protrženou slezinu

Přivolaná lékařka na něm neshledala žádné zranění a bolesti přisoudila drogovým abstinenčním příznakům. Pak se ale Vietnamcův stav rychle zhoršil a týž večer zemřel v nemocnici na protržení sleziny.

Policisté byli usvědčeni na základě výpovědi družky zemřelého muže. Podle ní Vietnamce Srnský praštil pendrekem, nutil ho při zatýkání klečet na zemi a na dotaz sousedky, jestli si také může kopnout, přisvědčil. Zbylí dva policisté měli útokům jen němě přihlížet.

Přestože se v případu objevila řada nejasností, soudy nakonec uvěřily výpovědi družky, i když znalci upozornili, že mužovo zranění mohlo vzniknout i několik hodin před zákrokem strážců zákona. Verdiktem NS ale celý případ ještě nekončí, advokát rodiny zemřelého muže totiž podal na Českou republiku žalobu o desítky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám