Hlavní obsah

Trest 13 let pro dvojnásobného vraha otevřel cestu k doživotí

Právo, Petr Pokorný

Zřejmě fatální chybu udělal ve čtvrtek osmatřicetiletý Jaroslav Steinbauer z Českých Budějovic, když přijal třináctiletý trest za vraždu své přítelkyně z roku 2003. K vraždě se nikdy nepřiznal. Tvrdošíjně popíral i druhou prakticky identickou vraždu mladé dívky o rok později.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Jaroslav Steinbauer v soudní síni

Článek

Nyní justici otevřel cestu k udělení doživotního trestu. Ten mu vyměřil Krajský soud v Českých Budějovicích za obě vraždy už v prosinci 2007. V červenci následujícího roku mu ovšem Vrchní soud v Praze trest za smrt dvou mladých dívek zmírnil na 15 let vězení. Státní zastupitelství se ale nevzdalo a požádalo o obnovu obou řízení.

Výsledkem je prozatím třináctiletý trest za první vraždu. Obnova řízení se však týká i druhého násilného trestného činu. „Soud nerozhodoval o vině, ale pouze o výši trestu a musel přitom vycházet ze zákoníku, který platil do konce loňského roku,“ uvedl předseda senátu Daniel Prouza.

Spokojená byla s verdiktem evidentně i státní zástupkyně Daniela Přibylová. „Domnívám se, že výsledným výrokem může být pouze trest nejvyšší, tedy doživotí,“ řekla Právu po skončení čtvrtečního jednání Přibylová, která z obou vražd Steinbauera obžalovala.

Přijetí trestu za vraždu lze považovat za doznání viny, podle některých právníků ale může znamenat pouze snahu Steinbauera dostat se z přísné vazby do mnohem „pohodlnějších“ podmínek ve Valdicích.

Tak jako tak bude tento moment zřejmě v celém případu dvou vražd mladých dívek rozhodující. Při dalším projednávání druhé vraždy už bude moci soud přistoupit k opětovnému udělení doživotního trestu s tím, že tento verdikt bude už jen stěží napadnutelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám