Hlavní obsah

Třebíčská nemocnice za záměnu miminek musí zaplatit milióny, rozhodl soud

Právo, pko
Brno

Nemocnice Třebíč neuspěla se svou snahou změnit verdikt nižších soudů, které jí nařídily vyplatit miliónové odškodnění rodinám dětí, které byly ve špitálu na konci roku 2006 krátce po porodu vyměněny. Dovolání jako nepřípustné v pondělí odmítl Nejvyšší soud (NS).

Článek

Právu informaci bez bližších podrobností potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig. „Dokud nebude rozhodnutí doručeno všem účastníkům, nemůžeme sdělovat žádné podrobnosti,“ prohlásil Knötig s tím, že proti verdiktu už není možný další opravný prostředek. Nemocnici tak zbývá pouze teoretická možnost podat ústavní stížnost.

Třebíčská nemocnice svůj omyl poté, co na záměnu přišel jeden z otců vyměněných děvčátek pomocí testů DNA, přiznala a jako kompenzaci nabídla oběma rodinám 600 tisíc korun. Rodiče ale nemocnici zažalovali celkem o 12 miliónů korun, soudy nakonec přiřkly 1,1 miliónu korun rodině, která na záměnu přišla, a 2,1miliónu rodině druhé.

I když nemocnice přijala po odhalení záměny systémová opatření, aby se nic podobného už neopakovalo, a potrestala několik pracovníků, podle soudů se snažila svou vinu bagatelizovat, když chtěla odpovědnost částečně svalit na některou z rodin, popřípadě lékaře, kteří měli děvčátka v péči po propuštění z porodnice.

Na záměnu přišel jeden z otců tak, že si nechal udělat test DNA, neboť podezíral družku z nevěry. Děvče totiž svému „otci“ nebylo vůbec podobné. Soudy zdůraznily, že chybou nemocnice byli rodiče připraveni o první měsíce života se svým vlastním dítětem a jen těžce budou navazovat plnohodnotné vztahy se svým skutečným potomkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám