Hlavní obsah

Tibetská vlajka na okně vadila. Výhrady k postupu policie dospěly až k soudu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výhrady vůči postupu policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze dospěly až k soudu. Martin Maloš a Ladislav Pelcl si stěžují na podle nich nezákonný zásah proti vyvěšení tibetských vlajek v jejich kanceláři. Kancelář je v budově sousedící s hotelem Hilton, kde během své návštěvy ČR bydlel čínský prezident Si Ťin-pching. Žalobou se začal v úterý zabývat pražský městský soud.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Martin Maloš (vlevo) a Ladislav Pelcl (vpravo) u Městského soudu v Praze

Článek

Oba žalující nesouhlasí se zásahem policie proti vyvěšeným papírům, na kterých byla vytištěná tibetská a tchajwanská vlajka, s tím, že byli nuceni předložit občanské průkazy, a konečně ani s tím, že jim policie zakázala nahrávat svůj zásah.

Muži vyvěsili vlajky 29. března kolem desáté dopoledne, netrvalo dlouho a do kanceláře naběhli policisté s tím, že vlajky musí okamžitě dolů. Odůvodnili to tím, že kvůli oněm papírům nebylo možné kontrolovat prostor v kanceláři.

Přitom zcela nebo částečně zatažené žaluzie v celé budově i přímo v dané kanceláři jim nevadily. Toto policisté na místě na místě nijak nevysvětlili. Ministerstvo vnitra následně uvedlo, že prostor za žaluziemi byl monitorován termovizí.

„Jediné co vadilo policistům, byly ty vlajky, tam směřoval ten zásah, žaluzie nevadily,“ uvedl právní zástupce obou mužů Robert Kučera. „Podle našeho názoru stačilo to, že policie mohla provést kontrolu prostoru,“ dodal.

Podle Kučery oba muži vlaky vyvěsili coby projev nesouhlasu s politikou Čínské lidové republiky, což je jejich právo. „Právo na svobodu projevu a právo šířit svůj názor je ústavou zaručené,“ řekl Kučera.

„Protože jsem to řekl”

Když si jeden z žalobců začal zákrok policie nahrávat na telefon, policisté mu to zakázali.

Soud nechal část záznamu zásahu přehrát. Když se jeden z žalobců ptal, proč si nesmí zásah nahrávat, policista pouze odtušil: „Protože jsem to řekl.“

Muži si proti zásahu podali stížnost na Generální inspekci bezpečnostních sborů, ta ji ale zamítla s tím, že zásah byl legitimní.

„Proto jsme se rozhodli podat žalobu. Doufáme, že přispějeme ke kultivaci prostředí a že pomůžeme i policii, aby byla sebevědomější vůči tlakům politiků,“ řekl po jednání Maloš.

Soud jednání odročil kvůli doplnění důkazů prozatím na neurčito.

Soudí se i Bursík

Městský soud v Praze začal v úterý projednávat také žalobu bývalého místopředsedy vlády Martina Bursíka a dalších organizátorů shromáždění na Hradčanském náměstí u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga letos v březnu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Městský soud v Praze projednával žalobu Martina Bursíka (v popředí vlevo) na postup policie a magistrátu. Podle něj policisté a magistrát postupovali nezákonně, když odmítli vpustit demonstranty na Hradčanské náměstí v době návštěvy čínského prezidenta.

Žalující si stěžují na postup policie a pražského magistrátu, který náměstí těsně před návštěvou čínského prezidenta i přes řádně nahlášená shromáždění nechal uzavřít. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám