Hlavní obsah

Teroristický útok na vlak byla policejní provokace, hájí se obžalovaní

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Plánování útoku na vlak je provokace policejních agentů, tvrdí Petr Sova, kterého obžaloba považuje za hlavního organizátora přípravy teroristického útoku na vlak s vojenskou technikou. Podle obžaloby vytvořil Sova skupinu, kde působili další obvinění Martin Ignačák a Alexandra Ščambová. Podle obžaloby chtěli narušit základní politickou, hospodářskou a sociální strukturu země. Všem hrozí 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Ignačák (vlevo) spolu s Petrem Sovou

Článek

Obvinění tvrdí, že šlo o provokaci policejních agentů, kteří v roce 2014 infiltrovali anarchopacifistickou skupinu Voice of Anarchopacifism Petra Sovy. Agenti prý byli Sovovi i Ignačákovi podezřelí.

„Někdo vám mluví o právech zvířat a jak by je chtěl osvobozovat, a pak zastavíte na motorestu a dá si svíčkovou,“ řekl Sova. Agenti se podle něj prezentovali různými videi jak vylepují plakáty na Generální štáb armády ČR nebo na ruzyňskou věznici. „To je naprosto nemyslitelné,“ řekl Sova. Ten se stejně jako ostatní obžalovaní pouze vyjádřil k obžalobě, jinak odmítl vypovídat.

Letákové akce jsou pro děti

Oba agenti se od svého příchodu údajně snažili skupinu radikalizovat. „Před příchodem agentů jsem neslyšel žádné násilnické návrhy od Petra Sovy ani od nikoho jiného,” řekl Ignačák. „Veškeré návrhy na radikální akce a myšlenky přicházely od policejních agentů,” dodal. A Sova jeho slova posléze potvrdil.

Skupina si po mistrovství světa ve fotbale v Brazílii v roce 2014 pohrávala s myšlenkou na letákovou kampaň, která měla být zacílena na „kapitalistické korporace”, jako je Hyundai nebo McDonald's. Policejním agentům to prý ale přišlo moc mírné.

„Bylo mi řečeno (agenty), že letákové akce jsou pro děti a že se musí udělat něco pořádného. Oni řekli, že by bylo fajn provést útok na autosalón nebo na banku nebo něco takovýho,“ řekl Sova. „Říkal jsem jim, hele, kluci, tohle je prostě moc. To je mimo mísu, tam může být hlídač,“ dodal s tím, že při žádné akci nesmí být nikdo zraněn.

„Život je pro mě nedotknutelná veličina,“ prohlásil Sova. Jindy jim prý agenti zase nabídli, že pokud označí neonacisty, tak půjdou a zlámou jim nohy. „Někoho napadnout a zlámat mu nohy, to je možná styl policie, ale rozhodně ne náš,“ dodal Sova.

Podle Sovy i Ignačáka místo plánovaného útoku vybrali agenti, stejně jako místo zkoušek účinnosti zápalných směsí. Ostatně i ty podle výpovědi obžalovaných namíchali agenti, kteří i zaplatili suroviny na jejich výrobu. „Oni to zaplatili, oni přivezli benzín, který pak vozili v kanystrech rovnou z ÚOOZ,“ prohlásil Sova.

Zkouška v lomu

K údajnému útoku mělo dojít loni v dubnu na železniční trati Praha–Plzeň, konkrétně mezi Radotínem a Berounem.

Sova s Ignačákem (za přítomnosti dvou nasazených policejních agentů) měli podle obžaloby namíchat směs benzínu, polystyrenu a rostlinného oleje do dvou demižonů a zahrabat je do připravené jámy u železničního tunelu v pražské Chuchli. Účinek směsi si měli předtím, opět za asistence policejních agentů, vyzkoušet v lomu Mramorka poblíž Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní u soudu

Policie trojici zatkla koncem dubna při zátahu s názvem Fénix.

Další obvinění

Ignačáka, Sovu a Katarínu Zezulovou obžaloba také viní z přípravy tzv. Molotovových koktejlů, které měl Sova zakopat u pražské usedlosti Cibulka, obývané squattery. Podle vyšetřovatelů chtěli zápalné koktejly použít proti policii při případném vyklízení squatu.

Další obviněnou je Radka Pavlovská, která podle žalobce, stejně jako Zezulová, věděla o údajné přípravě teroristického útoku, nic nenahlásila ani nepřekazila.

Zapálená auta a hladovka

Jediným v současnosti vazebně stíhaným obžalovaným je Ignačák, kterého v květnu pražský městský soud z vazby nepravomocně propustil. Vrchní soud ale po odvolání státního zástupce rozhodnutí zrušil. Ignačák na protest proti tomu zahájil hladovku, ke které se posléze připojila i jeho sestra.

Za Ignačáka se postavila celá řada levicových organizací a anarchistických hnutí. Například organizace Síť revolučních buněk (SRB) se letos v únoru přihlásila k zapálení dvou policejních aut, čímž prý chtěla vyjádřit solidaritu s Ignačákem, údajně vystaveným mučení ve vězení. Vězeňská správa mu podle SRB odmítá poskytovat veganskou stravu.

SRB se loni přihlásila také k zapálení pěti policejních aut v Praze a Mostě, šlo prý o odvetu za akci Fénix.

Sova se ale od SRB distancoval.

Hlavní líčení probíhá za zvýšeného zájmu médií, ale i podporovatelů Ignačáka a spol. Když těžkooděnci přiváděli Ignačáka do soudní síně, zazněl z veřejnosti potlesk a slova podpory. Soudkyně Hana Hrnčířová v průběhu obžaloby musela také podporovatele mírnit v jejich hlasových projevech.

Podporu přišel vyjádřit také Igor Ševcov, kterému nedávno Vrchní soud v Praze zrušil trest vyhoštění, ke kterému ho odsoudil pražský městský soud za natáčení sprejování zdi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám