Hlavní obsah

Terezku ze Zlína našel Interpol ve Švýcarsku

Právo, Jiří Růžička, Jakub Troníček

Pětiletá Terezka Konečná, po které pátrala zlínská policie, je podle Interpolu v pořádku a se svou matkou Ivetou Marelovou a jejím přítelem bydlí ve švýcarském Curychu.

Článek

Právu to řekla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Policisté hledali děvče s matkou od začátku dubna. Marelová tehdy dceru odvezla přímo ze soudní síně krátce před vynesením rozsudku, jímž zlínský soud svěřil Terezku do péče otce.

O únos ale podle včerejšího vyjádření Bartíkové nešlo. „Kriminalisté se tímto podezřením zabývali, ale šetření posléze zastavili, protože neshledali, že by se matka dopustila trestného činu,“ uvedla mluvčí. Zároveň vysvětlila, že v době vynesení rozsudku byla ještě Tereza svěřena do její péče. „Otci měla dceru předat až po několika dnech a nelze proto říct, že by šlo o únos,“ poznamenala Bartíková.

Ke stejnému závěru ostatně podle šéfa české pobočky Interpolu Miroslava Hajného dospěli i policisté ve Švýcarsku, kteří matku po jejím vypátrání vyslýchali. „Obrátili jsme se na ně s prosbou o pomoc, protože existovaly poznatky o tom, že by mohla být ve Švýcarsku i s dcerou. Tamní policisté ji našli při silniční kontrole, ale po výslechu ji zase propustili,“ řekl Právu Hajný.

Soud může matku napomenout

Po objevení Terezky s matkou v Curychu, o kterém informovala MF Dnes, tak švýcarská policie dítě matce odebrat a poslat zpět do Česka nemohla. Neměla totiž žádný důkaz o tom, že by šlo o únos.

Podezření, že by matka s dcerou mohly pobývat za hranicemi ČR, naznačily výpovědi svědků, kteří Marelovou i s Terezkou viděli před budovou soudu ve Zlíně nasedat do Škody Superb se švýcarskou registrační značkou, jež patřila příteli Marelové.

Podle Bartíkové teď bude celou věc řešit zlínský okresní soud, který může Marelové udělit napomenutí a blokovou pokutu. „Pokud to matka nebude respektovat a nepřijede zpátky do republiky, bylo by pak možné takové jednání hodnotit jako trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí,“ poznamenala k tomu policejní mluvčí.

Kromě švýcarského Curychu sledovala policie stopu matky a dcery také v jednom z bytů v Praze - Čakovicích, kde se podle sousedů měly nějakou dobu zdržovat. Policie byt prohledala, ale nikoho tam nenašla. Proti rozhodnutí zlínského soudu se Marelová odvolala, požaduje, aby se její případ řešil v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám