Hlavní obsah

Těla mrtvých Češek v Egyptě ohledávala kvůli ramadánu jako první delegátka

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, hon

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudního stání s Petrem Kramným (37), který je obžalován z vraždy své manželky a dcery. Jedenáctý den přelíčení vypovídala před Krajským soudem v Ostravě delegátka cestovní kanceláře, která mluvila o chování obžalovaného v Egyptě. Řekla také, že těla ohledávala jako první, požádal ji o to egyptský policista, protože byl ramadán.

Foto: Adolf Horsinka, ČTK

Petr Kramný u soudu

Článek

Delegátka Alžběta Cupalová soudu popisovala, co se dělo po nálezu těl. Policista na místě na ni měl neobvyklou prosbu. „Stalo se to v době ramadánu. Požádal mě proto, abych těla ohledala já. Udělala jsem to,” řekla u soudu.

Vešla prý do pokoje, zvedla prostěradla, jimiž byla těla přikrytá, a nahlédla pod ně. Pak venku popsala policistovi, co viděla. Například co mají ženy na sobě oblečené. Po pokoji se pak pohybovala s policistou ještě několikrát.

11:29 – Soudkyně přerušila hlavní líčení. „Jelikož je pátek a mám i jiné pracovní povinnosti a nemám volané svědky na odpoledne, pro dnešek přerušujeme líčení a budeme pokračovat v pondělí v 8.30 hodin.“

11:24 – Petr Kramný: Paní svědkyně, chtěl bych se zeptat, jestli si dokážete vzpomenout na chování té polské turistky, která tam byla, jestli byla rozrušená nebo tam pobíhala, nebo se chovala klidně.

Svědkyně: Na to si nevzpomínám. Nevzpomínám si na žádný extrém.

Kramný upozorňuje soud, že turistka zcela jinak popisuje polohu těla Klárky, a žádá svědkyni, zda trvá na svém popisu polohy rukou Klárky. Svědkyně říká, že ano.

11:16 – Obhájkyně: Jaká byla teplota na pokoji, když jste do něj vstoupila poprvé.

Svědkyně: Nepocítila jsem nějakou anomálii, byla to normální teplota.

Obhájkyně žádá o přečtení pasáže z první výpovědi, kde se svědkyně před policistou k teplotě vyjadřovala. „Je to na straně sedm," říká obhájkyně.

Soudkyně čte: Jestli byla zapnuta klimatizace, to se nepamatuji, teplota byla normální.

Obhájkyně se znovu ptá, jaká byla teplota. Svědkyně: „Byl červenec, takže bylo teplo." Soudkyně říká obhájkyni, že odpověď je již dostačující.

11:18 – Obhájkyně pokládá několik dotazů a soudkyně ji napomíná, aby se znovu jinými slovy neptala na to, co už bylo ze strany svědkyně řečeno.

11:15 – Státní zástupce znovu vyzývá svědkyni, aby se podívala na fotografie Moniky Kramné. Zda poloha těla odpovídá tomu, co svědkyně viděla na místě.

11:12 – Dále svědkyně uvádí, že v době, kdy byla na pokoji, nenacházely se jejich osobní věci tak, jak jsou na snímcích rozloženy.

Státní zástupce: Mně jde spíše o to, zda byste se mohla vyjádřit k poloze těl a k místu, kde ležela.

Svědkyně: Já si vybavuji, že postel byla menší. Na fotografii vidím velkou postel, na které leží Klárka. Já mám za to, že ta postel byla užší. Detaily si nepamatuji, ale mám za to, že byla i přikryta jiným prostěradlem.

Dodává, že u Klárky byly na místě ruce více nahoru.

11:05 – Svědkyně označuje fotografii číslo 4 a říká: „Ta postel vpravo má stejný rozměr jako ta druhá. Já si spíše vybavuji, že jedna z postelí byla menší."

Soudkyně ukazuje jinou fotografii z jiného úhlu a svědkyně říká: „Když jsem nahlížela pod prostěradlo, neviděla jsem jim do obličeje, protože jsem prostěradlo takto nenadzvedávala."

11:00 – Státní zástupce žádá, aby soudkyně svědkyni předložila fotografie z nálezu těl s tím, aby se pak vyjádřila a uvedla, zda je na fotografiích zachyceno to, co tehdy na pokoji při prvotní návštěvě viděla. „Prosím, abyste řekla, zda jsou těla ve stejných polohách a na stejných místech, jako jste je tehdy viděla vy."

10:46 – Soudkyně pokračuje ve čtení. „Vnímala jsem, že to tam smrdí jakoby zvratkama,“ uvedla Cupalová do protokolu.

10:40 – „Mezi postelemi stál odpadkový kyblík, ve kterém byla tekutina. Vypadalo to, jako by tam někdo naplival," řekla policistům v protokolu, který soudkyně přečetla. Soudkyně chce, aby upřesnila, zda by mohlo jít o zvratky, svědkyně ale tvrdí, že to není schopna upřesnit.

10:31 – Soudkyně se rozhodla přečíst výpověď svědkyně z přípravného řízení.

10:22 – Svědkyně dále popisuje, že pomáhala Kramnému v zařizování dalších věcí. „Pomohla jsem mu sbalit kufry, ptala jsem se, jestli něco potřebuje..."

10:12 – Soudkyně se ptá, jak Kramný popisoval den před tragédií.

Svědkyně: Vybavuji si, že si vzali lék, který dostali od někoho v České republice. Byli na pokoji celý den a říkal, že všichni zvraceli a měli průjem a že jemu bylo nejhůř.

10:08 – Delegátka říká, že byla přítomná i policejnímu výslechu. „Při výslechu byl pan Kramný rozrušen, propukal v pláč. Situaci vysvětloval tak, že měli střevní potíže a rozhodli se, že zůstanou na pokoji, že nepůjdou na pláž. Dále si vybavuji, že pan Kramný při výslechu říkal, že večer si lehl k malé Klárce a spali spolu. V noci zjistil, že je studená,“ vylíčila.

10:03 – Soudkyni zajímá, zda byla elektrická zásuvka v koupelně. „Vím, že by tam měla být, ale zda tam byla, nemohu říct, nevybavuji si to,” odpověděla Cupalová.

10:00 – Soudkyně se ptá, kde byly na pokoji elektrické zásuvky. Svědkyně řekla, že byly na panelu u nočního stolku, kromě zásuvky se tam zapínala i světla a klimatizace. Další zásuvky si svědkyně nevybavuje. „Pak si pamatuji, že jsem přišla do pokoje ještě jednou s detektivem. Říkal mi, že nesmím na nic sahat."

9:57 – V pokoji byl podle svědkyně nepořádek. „Bylo vidět, že pokoj je obývaný, na stolku byly láhve od Coca-Coly."

9:54 – Svědkyně dále podrobně popisuje zařízení pokoje. „Na postelích jsem viděla dvě přikrytá těla. Nahlédla jsem pod ta prostěradla. Vybavuji si Klárku, jak...," svědkyně těžko hledá slova „... ležela na zádech a ruce měla vedle hlavy. Paní Kramná ležela na boku nebo na zádech, nevím přesně. Klárka měla tričko a kalhotky, paní Kramná měla pouze tílko,“ popsala delegátka.

9:51 – „Na hotel přijela policie. Jelikož to bylo v době ramadánu, detektiv mne poprosil, zda bych nemohla ohledat těla já jako žena,“ vylíčila Cupalová.

9:47 – Svědkyně následně popisuje komunikaci se zdravotní pojišťovnou a další formality, které musela zařizovat. Petr Kramný mezitím byl v nemocnici.

9:46 – Svědkyně Cupalová: Panu Kramnému pak volala máma a poprosil mne, abych to s ní vyřešila, že není kvůli svému psychickému stavu schopen telefonátu. Mamince jsem sdělila do telefonu, že nemám kompletní informace o tom, co se vlastně stalo.

(Matku nejprve kontaktoval Kramný, aby jí řekl, co se stalo, a když pak volala zpátky, tak už s ní prý nebyl schopen mluvit - pozn. red.)

9:42 – Soudkyně: Kromě toho, že vám to řekl, pozorovala jste na něm nějaké potíže, že by například odbíhal na záchod?

Svědkyně: Ne.

9:39 – „A řekl také, že je mu špatně, že má nějaké střevní problémy,“ řekla Cupalová. Delegátka Kramného odvedla na místní kliniku, kde mu provedli výplach žaludku.

9:37 – „Řekli mi, že klient z té rodiny je ve vedlejším pokoji. Šla jsem tam a ptala jsem se pana Kramného, co se stalo. Byl v naprostém šoku, seděl na posteli, hlavu v dlaních a nesouvisle říkal, že mu zemřela žena a dcera. Řekl, že si myslí, že je někdo otrávil,“ vypověděla delegátka.

9:35 – „V ten den ve čtyři hodiny ráno mi volali, že musím hned přijet na hotel. Prý někdo umřel," vzpomíná svědkyně. Když došla na chodbu s pokoji, stálo tam několik pracovníků hotelu. „Řekli mi, že se něco stalo a dva klienti jsou mrtví."

9:34 – Od informační schůzky až do události si delegátka nevybavuje, že by byla v kontaktu s Kramnými.

9:31 – Soudkyně: Jaké měli klienti možnosti lékařské pomoci?

Delegátka: V případě potřeby vyhledání lékařské péče mají klienti několik možností. Mohou se obrátit na delegáta, který je jim k dispozici 24 hodin na telefonu, mohou se obrátit na asistenční linku pojišťovny, ale mohou si to zařídit i sami, v areálu je k dispozici několik lékáren s dostupnými léky.

9:26 – V kontaktu s rodinou Kramných byla svědkyně od doby jejího příjezdu do hotelu. Ubytovala je a poté se konala úvodní schůzka. „Nevybavuji si přesně, kdo tam byl, těch klientů bylo hodně. Myslím, že Kramní tam byli také, ale nejsem si jistá,“ uvedla delegátka cestovní kanceláře.

9:17 – Vypovídá svědkyně Alžběta Cupalová, delegátka cestovní kanceláře, se kterou rodina Kramných cestovala do Egypta. 

9:16 – Předsedkyně senátu se ptá, zda někdo trvá na čtení nebo přehrání přepisu telefonních odposlechů. „Obsah odposlechů je nám všem znám a není třeba jejich veřejné přehrání s ohledem na to, co odposlechy obsahují," řekl státní zástupce Vít Legerský. Přečtení ani přehrání odposlechů nežádá ani obžalovaný.

9:12 – Soudkyně Renata Gilová čte například protokol o prohlídce pozemku včetně dokumentace, protokol o prohlídce garáže, protokol o prohlídce skříňky, výpis o provozu mobilního telefonu Petra Kramného nebo protokol o odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

9:04 – Kramný sedí s podepřenou hlavou a dívá se do dokumentů. Státní zástupce a obhájkyně dělají totéž, jen nemají podepřenou bradu.

8:59 – Soudkyně listuje a říká, co je ve spisu. Výpis z katastru nemovitostí, fotodokumentace ze zařízení Nový Domov nebo výpis z registru vozidel Petra Kramného.

8:47 – Další svědkyně je předvolána na 9.30, proto soud pokračuje zatím ve čtení listinných důkazů.

8:45 – Svědek byl předvolán už v první fázi hlavního líčení v červenci, kdy se také nedostavil.

8:42 – Soudkyně začala 11. den procesu a oznámila, že se nedostavil první předvolaný svědek. Podle dostupných informací mělo jít o údajného milence Moniky Kramné.

Po dvouměsíční pauze před Krajským soudem v Ostravě ve čtvrtek krátce vypovídala znalkyně z oboru sexuologie, která uvedla, že Kramný netrpí žádnou deviací. Rodinná známá před soudem odpoledne řekla, že si Kramný vyfotil manželku s dcerou po smrti.

Soudní maraton odstartoval 29. června výpovědí obžalovaného. Kramný popisoval, jak v roce 2013 vybírali se ženou dovolenou, kdo a proč vybral Egypt, i když tam už byli a chtěli jinam, kolik peněz na ni měli, kdo balil kufry. Až postupně došel k osudnému dni.

Během následujících dvou týdnů vypovídala rodina obžalovaného i poškozených nebo také znalci z oboru lékařství, kteří potvrdili, že oběti zemřely působením elektrického proudu, a zároveň vyvrátili tvrzení o otravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám