Hlavní obsah

Takovou škodu jsem nezažil, ale mohla být ještě vyšší, přiznal v kauze Březina soudce

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Čtyřicet soudních líčení, více než sedmdesát svědků, rekordní podvod s lihem. Česko má za sebou první kolo nebývalého procesu s králem lihové mafie Radkem Březinou a dalšími obžalovanými. Škoda na neodvedených daních mohla být podle soudce Eduarda Ondráška vyšší než stanovených 6,3 miliardy.

Soudce Eduard Ondrášek k rozsudku v kauze Radka BřezinyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Je pravda, že zde byla způsobena škoda ve výši 6,3 miliardy korun. Což jsem ještě nezažil. Jedná se o výjimečný daňový delikt. Během všech líčení jsme velmi podrobně vyslechli sedmdesát svědků. Jejich výslechy trvaly hodinu i déle,“ uvedl Ondrášek.

„Ta škoda mohla být nepochybně vyšší,“ přiznal Ondrášek.

„Jsou jasně stanovené důkazy, u kterých nikdo nepochybuje o páchání. Problémem je přesný popis, jak vše probíhalo a u jakého množství lihu došlo k nezdanění. Není možné úplně přesně stanovit množství lihu, tudíž je problematické vyměřování neodvedené daně. Výše daňového úniku byla stanovena ve prospěch obžalovaných,“ podotkl Ondrášek.

Může zde být vědomá účast některého z pracovníků Celní správy, aby nedošlo k odhalení
soudce Eduard Ondrášek

Kriminalisté až nyní, po více než třech letech, obvinili jedenáct současných či již bývalých celníků ze Zlínského kraje, z toho jednu ženu. A to právě v souvislosti s lihovými podvody Březinova rodinného klanu, který mohl podle kriminalistů i soudce od roku 2004 do roku 2013 stát okrást na daních o mnohem více peněz, než jakou částku nyní řešil krajský soud.

Selhali celníci?

„Úkoly stanovené státem nepochybně nebyly bezvýhradně plněny. I tyto orgány, které kontroly měly na starost, jsou si nepochybně vědomy, že činnost neprováděly správně. Koneckonců i Radek Březina tvrdil, že šlo o nedbalost orgánů při dohledu nad denaturacemi. Může zde být vědomá účast některého z pracovníků Celní správy, aby nedošlo k odhalení. Ale tohle nebylo předmětem dokazování v této věci,“ konstatoval předseda senátu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u úterního vyhlašování rozsudku

Zároveň dodal, že Březinovy daňové podvody se podařilo rozkrýt i díky nechvalně proslulé metanolové kauze, při které od září 2012 zemřelo padesát lidí.

„K odhalování lihu došlo v důsledku metanolové aféry. Tito obžalování s ní ale nemají nic společného. Kdyby mohli, chtěli by nejradši zabránit metanolové kauze. Jsou totiž naopak poškozeni jednáním tehdejších pachatelů.“

Krajský soud v Olomouci v úterý poslal na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou lihového bosse Radka Březinu, jeho bratr Tomáš dostal čtyři roky, protože spolupracoval s policií. Dalších šest obžalovaných si odsedí až 12 let za mřížemi. Rozsudek všech obžalovaných v nynějším Březinově procesu ještě není pravomocný. Státní zástupce Miroslav Stoklásek se proti němu odvolal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám