Hlavní obsah

Tajné nahrávky starosty odhalují, jak se dělá politika

Právo, Radim Kijonka
ČESKÝ TĚŠÍN

Kauza českotěšínského starosty Jindřicha Sznapky (ČSSD), který nyní čelí obvinění z uplácení, má pikantní pokračování. Na veřejnost se dostaly nahrávky skandálních rozhovorů, které odhalují, jak to může v politice chodit.

Článek

Tajné nahrávky rozhovorů se starostou pořídily členky občanského sdružení Těšínské zrcadlo, které chtěly upozornit na praktiky panující na radnici. Starosta je chtěl kvůli jejich rostoucí popularitě získat na svou stranu a přesvědčit, aby vstoupily do politiky a šly do voleb. Ženy získaly velkou podporu lidí, když loni zorganizovaly referendum proti prodeji městského majetku.

"Vy to postavíte na nenávisti a závisti. To je dobrý program. Pro ty těšínské hňupy to vcelku stačí. Já vždycky říkám, že cikán má stejný hlas jako pan prezident - ve volbách vždycky jenom jeden." Takto začal poučovat představitelky občanského sdružení, jakým směrem by se měl ubírat jejich budoucí volební program.

"Tak čeho chcete děvčata docílit, chcete sedět tu (schůzka se odehrávala přímo na radnici v kanceláři starosty - pozn. red.)? Chcete být starostkami nebo radními? Já to dokážu zařídit!"

Do hovoru se vložila jedna z žen. "Počkej, to chceš říct, že z obyčejné, nezaměstnané holky, jako jsem já, jde udělat starostku?" Sznapka odvětí: "Vždyť se podívej vedle, kdo tam sedí. Lejsková (místostarostka). Ani nevím, jestli má maturitu. Ona je prodavačka. Možná nemá maturitu, ale co. Děvčata, v jakém světě žijete. Vy jste nikdy nepochopily tu hru? Dobrá. Můžeme tu pohádku brát tak, že já jsem ten zlý, vy jste ty dobré pro někoho a naopak. Vždyť to je nejlepší cesta, jak být tu (na radnici)," nabízí starosta.

Jasná taktika pro komunální volby

Ten potom konstatuje, že taková taktika bude v nových komunálních volbách velmi úspěšná, když se bude hrát kvalitní divadlo. "Potom (po volbách) budeme na jedné lodi a budete rozhodovat o křišťálově čistých rozhodnutích zastupitelstva města. Na prvním zastupitelstvu se bude volit starosta, a potom pochopíte, jak to bude křišťálově čisté," dodává Sznapka, kterému hrozí až roční vězení za stotisícový úplatek, který měl oběma ženám později dát.

Sznapka tento týden zakončil reportáž o poměrech v Českém Těšíně v časopise Týden, když vše vyplavalo na světlo světa, slovy: "Než jsem potkal ty holky, měl jsem s politikou samé dobré zkušenosti. Ale ony mi to tím nahráváním zkazily. To se přece nedělá."

Deníku Právo řekl, že zveřejněné věty z nahrávek jsou vytržené z kontextu. "Těmi těšínskými hňupy jsem myslel lidi, co mě nenávidí," tvrdí. Podle Sznapky jsou při politickém vyjednávání takové praktiky normální. Proti zveřejnění nahrávek se chce bránit soudní cestou. "Po poradě s právníkem podám na obě ženy žalobu na ochranu osobnosti," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám