Hlavní obsah

Tahala z lidí milióny na ropu i operace, skončila na devět let ve vězení

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Na devět let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Zuzanu Chrenčíkovou (52) z Přerova za to, že od věřitelů pod různými záminkami vylákala více než 11 miliónů korun. Dalších téměř pět miliónů měla ještě přislíbeno. V těchto případech však lidé její podvody odhalili.

Foto: Petr Marek, Právo

Zuzana Chrenčíková u olomouckého krajského soudu

Článek

Celkem by si však podvodnice měla za mřížemi odsedět 17,5 roku, neboť v minulosti již byla za obdobnou trestnou činnost odsouzena na 8,5 roku. Kauza ale bude mít pokračování, neboť obžalovaná se na místě proti rozsudku KS odvolala. Žalobce si ponechal lhůtu na odvolání.

Chrenčíková, jak vyplynulo u soudu, trestnou činnost páchala v letech 2010 až 2012. O peníze připravila lidi celkem v 24 případech. Vydávala se například za právničku, mj. i společnosti Lukoil, či obchodnici s ropou.

Klientům z Přerova, Prostějova, Olomouce, Lázní Bohdanče, Prahy, Brna, ale i Brazílie nabízela zajištění financování obchodů s ropou, úvěrů, lékařské úkony plastické chirurgie pro cizince, zhodnocení peněz k investování do podílových fondů, obchodů na londýnské burze, podváděla i při nákupu aut a podobně.

V obchodech se údajně vyznala 

U KS žena tvrdila, že věřitele o peníze připravit nechtěla. Třeba v obchodech s ropou se prý dobře vyznala a uměla angličtinu, ruštinu či arabštinu. Soud jí však neuvěřil.

„Právnické vzdělání však nemá a nikdy nepracovala pro firmy, které by transakce, jež nabízela klientům, mohly realizovat. Ani v nich neměla žádné kontakty. Věděla, že vylákané peníze, které používala pro vlastní potřebu, nebo na krytí předchozích dluhů, nebude moci vrátit,“ konstatoval předseda senátu Eduard Ondrášek.

Dodal, že trest při horní hranici zákonné sazby soud obžalované uložil především proto, že trestnou činnost páchala i poté, co již za obdobné delikty byla odsouzena k zmíněným 8,5 letům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám