Hlavní obsah

Svobodův vůz nejméně dvakrát překročil povolenou rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Více než dvojnásobnou rychlostí proti povolené "šedesátce" se řítila limuzína ministra zahraničí Cyrila Svobody, když 15. dubna havaroval u Vyškova. Z posudku vyšetřovatelů vyplývá, že ministerská Audi A8 vyletěla ze silnice v rychlosti nejméně 122,9 kilometrů za hodinu. Právě nebezpečně rychlá jízda je zřejmě příčinou nehody, neboť experti vyloučili technickou závadu.

Foto: Jiří Smutný
Článek

"Znalec není schopen vypočítat přesnou rychlost vozidla v době nehody. Vypočítal tedy nejnižší možnou rychlost, a nyní tedy víme, že auto v době, kdy opustilo vozovku, jelo nejméně 122,9 kilometru v hodině," vysvětlil mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Pavel Rujbr.

Podle něj je nyní na státním zástupci, který se kauzou zabývá, aby podklady zhodnotil a rozhodl o dalším postupu. Mluvčí přitom nevyloučil, že řidič může být za nehodu i trestně stíhán. Znalci totiž potvrdili, že nehoda se rozhodně nestala kvůli špatnému technickému stavu auta. Ke všem poškozením došlo až po nehodě.

"Očekávám, že rozhodnutí v této věci padne příští týden," doplnil mluvčí. Kauzou se zabývá Okresní státní zastupitelství Brno-venkov, které šetří kriminalitu policistů na jižní Moravě.

Svoboda přežil o vlásek

Služební limuzína byla po nehodě zcela zdemolována. Následky nehody ve vysoké rychlosti byly málem tragické i pro Svobodu - vážně si poranil páteř a musela mu být vyoperována vyhřezlá ploténka.

Audi se Svobodou řídil člen jeho policejní ochranky. Ihned po nehodě mu bylo zakázáno řízení vozidel v zaměstnání. Rychlost vypočítávali experti podle trajektorie letu auta vymrštěného ze silnice a jeho současného stavu. Na místě je přitom kvůli stavbě omezena rychlost na 60 kilometrů za hodinu.

Svobodova zatáčka

"Ze znaleckého spisu zatím nevyplývá, že by posádka nebyla připoutaná, takže se nikdo z nich přestupku nedopustil," poznamenal Rujbr. Vyškovští policisté odmítli komentovat příčinu nehody i rychlou jízdu, protože případem se zabývají příslušníci Inspekce ministra vnitra.

Ministrova nehoda měla však zřejmě pro ostatní preventivní charakter, protože řada řidičů se poučila. V místě, které mezi místními řidiči nese přezdívku "Svobodova zatáčka", se nyní většinou jezdí podle předpisů.

"Dříve se tam jezdilo rychleji, ale po nehodě jsme začali v tom úseku nepravidelně měřit a většina řidičů jezdí podle značení. Pokud tu někdo v současné době překročí rychlost, tak je to zhruba o 5 kilometrů, což není nic závažného," sdělil Právu Alois Gryc z vyškovské policie.

Reklama

Související články

O ministra Svobodu se starají lékaři v Brně

Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, zraněný při noční nehodě u Vyškova, byl  v pátek krátce před desátou hodinou dopoledne letecky přepraven do Brna. Jeho...

Výběr článků

Načítám