Hlavní obsah

Svědkyním v kauze Vítkov vyhrožují přes internet

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvě svědkyně v kauze pokusu o vyvraždění romské rodiny ve Vítkově na Opavsku se staly obětí vyhrožování z řad přívrženců ultrapravice a kamarádů zatčených čtyř skinheadů. Případem už se začala zabývat policie.

Foto: Novinky

Článek

Na internetových stránkách nacionalisté.com, které provozuje neonacistický spolek Autonomní nacionalisté, se objevila nepřímá výhrůžka na adresu dvou dosud nedospělých dívek, které měly svým svědectvím dopomoci k usvědčení čtyř neonacistů.

„Prozatím o nich zveřejníme pouze informaci, že jsou to mladistvé osoby, které pocházejí z blízkého okolí Vítkova. Víme o vás, Zuzano O. a Žaneto F.,“ píše anonymní autor na internetové stránce Autonomních nacionalistů, ke kterým se podle policejních informací hlásí i čtyři zadržení údajní žháři.

Mluvčí severomoravské policie Miroslav Pech uvedl, že policie se výhrůžkou bude zabývat. „Na článek jsme byli teprve upozorněni a nejsem schopen se vyjádřit, zda budeme konkrétním osobám poskytovat ochranu ani k tomu, zda jsou zveřejněná jména pravdivá nebo ne,“ řekl policejní mluvčí.

Přestože se tři ze čtyř obviněných přiznali, jejich kolegové „nacionalisté“ označují obvinění za vykonstruované.

„Jsme přesvědčeni o tom, že osoby, které jsou nyní drženy ve vazbě, jsou pouze politickými vězni... Projevujeme lítost nad zničeným životem malé holčičky, ale stejně tak projevujeme i lítost nad osudem čtyř hochů, kteří byly obviněni na politickou objednávku.,“ píše se dále v článku, který také naznačuje, že rodina si za neštěstí může sama.

„Otec popálené holčičky byl častokrát předveden na policii díky napadání lidí v okolí a častokrát byl přistižen, když si od lidí z okolí „půjčoval“ pohonné hmoty přímo z jejich aut pomocí hadice. O tom, jestli v zapáleném baráku nějaký kanystr pohonných hmot a díky němu barák tak rychle vzplál, se můžeme jenom domnívat,“ píše se v článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám