Hlavní obsah

Svědkyně měla střelbu na auto s milióny za myslivecký hon

Brno

Loňské přepadení vozu se 33 milióny korun, které v Přemyslovicích na Prostějovsku uloupili tři muži, pokládala původně Aneta Krčová za další z mysliveckých honů v areálu místního zámku. U brněnského krajského soudu ve středu popsala, jak se pak stala se svým tchánem svědkem loupeže. Přepadení viděli z okna svého rodinného domu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Automobil s penězi po přepadení v Přemyslovicích na Prostějovsku

Článek

Policie zatím dopadla jednoho podezřelého z loupeže. Jánu Bakalárovi za ni hrozí až doživotní trest vězení. Proces bude pokračovat 6. a 7. května, kdy by mohl padnout rozsudek.

"Nedávala jsem tomu (střelbě) původně důraz. Bydlíme totiž u zámku a jsou tam často myslivecké hony," řekla Krčová. Když se ale podívala ven z okna, uviděla, jak přímo před domem tři muži v černých kombinézách a s kuklami na hlavách střílejí na vůz bezpečnostní služby Loomis, ve kterém byli dva její zaměstnanci.

Lupiči na Prostějovsku ukradli z dodávky 30 miliónů, policie zahájila manévry. Záběry z února 2013Video: Jiří Růžička, Právo

"Bylo tam hemžení. Tři pánové v kuklách tam běhali, snažili se dostat řidiče a závozníka ven. Těm se nějak nechtělo. Byl tam kravál a střelba," řekl soudu tchán svědkyně Alois Krč. Nakonec ale přepadení z vozu vystoupili. Jeden z lupičů pak vypálil 14 ran z brokovnice do zadních dveří služebního vozu Ford Tranzit. Když ani poté nepovolily, pokoušel se dovnitř dostat s pomocí páčidla.

Starší dirigoval  

Zatímco Krčová telefonovala na policejní linku 158, její tchán viděl, jak trojice otevřela boční dveře dodávky s penězi. K ní pak přistavili šedý džíp a do něj přeskládali malé trezory s penězi. "Dva to vynášeli. Zdáli se mladší a pohyblivější. Ten třetí tam stál, měl samopal přes prsa a mával rukama. Asi je nějak dirigoval," doplnil Krč.

Přepadení trvalo asi deset minut. Po něm muži polili silnici mezi oběma auty hořlavinou a zapálili ji. Zřejmě tak chtěli za sebou zahladit stopy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ján Bakalár se k přepadení odmítl vyjádřit a tvrdil, že je mu zle.

Bakalár se procesu na vlastní žádost neúčastní. Odůvodnil to tím, že má zdravotní potíže a mohl by se v soudní síni psychicky zhroutit. [celá zpráva]

K přepadení se nevyjádřil. Dopaden byl díky rozboru krve, kterou na místě činu našli policejní specialisté. Testy DNA prokázaly, že je to Bakalárova krev. Při loupeži se údajně lehce zranil.

Dosud se nepodařilo najít nejen zbývající dva lupiče, ale ani 33 miliónů korun, které uloupili. V květnu bude proces pokračovat výslechem svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám