Hlavní obsah

Svědkové obhajoby u soudu Kulínského vychválili

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Někdejší sbormistr Bambini di Praga Bohumil Kulínský se ve čtvrtek v jednací síni Krajského soudu v Hradci Králové musel cítit nezvykle příjemně. Střídali se tam totiž svědci, kteří o souboru i o Kulínském mluvili většinou v dobrém.

Článek

Jednalo se o bývalé členy a členky sboru, které ke slyšení navrhla obhajoba. Uváděli, že nikdy nezaznamenali žádné nevhodné chování Kulínského vůči sboristkám a že ve sboru většinou vládla přátelská atmosféra.

"Soubor byl veden demokraticko-autoritativním stylem. Mezi holkami byly někdy napjaté vztahy a občas se objevila i pomluva,“ uvedl svědek Josef Smrž. Odmítl, že by se sbormistr někdy choval k dívkám nepřístojně.

Byla takový podvraťáček

Petra Martínková zpívala ve sboru 12 let. Na výzvu obhájce Václava Chuma charakterizovala povahu Magdaleny Š., jedné ze sboristek, která v kauze svědčí v dirigentův neprospěch. "Na první pohled milá holka, ale vypočítavá a hodně snaživá. Uměla se dobře přetvařovat, jenže byla falešná, takový podvraťáček,“ popisovala.

Martínková také uvedla, že na horských soustředěních navštěvovala saunu, ale nepamatovala se, že by tam byl někdy Kulínský. "Dozor tam dělaly starší členky sboru,“ řekla. Vzpomněla si, že bez plavek se s ostatními dívkami koupala i v bazénu, ale podle jejích slov se toho Kulínský rozhodně nezúčastnil.

Působení ve sboru bylo velkým přínosem

Další svědkyně Barbara Podlahová vypovídala podobně. Navíc naznačila, že některé údajně zneužívané dívky si mohly všechno vymyslet. "Jedna z nich, kterou dobře znám, mi řekla, že Kulínký byl hajzl a že si klidně přisadí, i když to není pravda,“ řekla Podlahová soudcům.

Ona sama si své asi devítileté působení v pěveckém sboru pochvalovala. "Kulínský uměl pochválit i zkritizovat a byl spravedlivý. Mé působení ve sboru pro mě osobně mělo velký přínos,“ prohlásila.

Čtvrtek byl posledním jednacím dnem v této sérii svědeckých slyšení. Předseda senátu Miloslav Ježek již dříve stanovil pokračování hlavního líčení na dny od 18. do 22. února. Hodlá znovu předvolat svědky, kteří se omluvili a na programu zřejmě budou i výslechy znalců.

Obžaloba Kulínského viní ze zneužívání 49 členek pěveckého sboru a v případě prokázání viny mu hrozí až 12 let vězení. Podle spisu souložil se šesti sboristkami a další na zájezdech či při soustředěních osahával. Kulínský vinu odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám