Hlavní obsah

Svědek v kauze CASA míří k soudu kvůli údajnému zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství ve čtvrtek podalo Obvodnímu soudu pro Prahu 9 obžalobu na bývalého armádního pilota Karla Daňhela, který je obviněn z pohlavního zneužití. Daňhel je také svědkem v kauze nákupu údajně předražených letounů CASA a dává s tím své trestní stíhání do spojitosti. Za pohlavní zneužití mu hrozí až desetileté vězení.

Foto: repro ČT

Karel Daňhel

Článek

Obžaloba se týká podezření ze zvlášť závažného zločinu pohlavního zneužití. Situace kolem důkazů je ale prý složitá a podle žalobkyně Jany Krečové by měl kauzu projednat soud. Spis se nyní může žalobkyni vrátit k doplnění, soud také může rozhodnout o zastavení trestního stíhání, nebo nařídí hlavní líčení.

Krečová nechtěla kvůli citlivosti případu upřesnit, jakou roli hraje ve vyšetřování údajně sporná výpověď nezletilé dívky, na jejímž základě policie Daňhela loni v červenci obvinila. Jeho advokátka Lucie Hrdá dříve sdělila, že se prý svědkyně přiznala k vymyšlené výpovědi. Kriminalisté podle Hrdé vyvíjeli na dívku nátlak, což ale policie odmítá. Také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která postup vyšetřovatelů prověřovala, nic podobného nezjistila.

Daňhel tvrdí, že jde o kauzu CASA

Policisté Daňhela nakonec pustili z cely předběžného zadržení a vyšetřování vedou na svobodě. Dívce podle Hrdé nehrozí za lhaní trest, protože jí při výslechu ještě nebylo 15 let. Do narozenin prý chybělo několik dní.

Kriminalisté se o Daňhela nezajímají v podobném případu poprvé, údajně ho už dříve prověřovali na podnět jeho manželky a případ může souviset s rozvodovým řízením. Policie ale podezření podle advokátky odložila jako smyšlené.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Daňhel dává obvinění do souvislosti také s kauzou letounů CASA. Jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k jejich nákupu.

Médiím popsal, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. Údajně brzy poté, co o tom začal vypovídat na policii, přišel o bezpečnostní prověrku. Podle Daňhela projekt nákupu letadel od začátku provázela nestandardní rozhodnutí a tlak politiků, zejména náměstka ministra obrany Martina Bartáka, který to ovšem popírá.

Nákup letounů CASA pro českou armádu byl podle policie předražen o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09). Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila.

Reklama

Související články

Svědka v kauze CASA měl uplácet Omnipol

Události kolem kauzy CASA nabraly nový směr. Ředitel vojenského zpravodajství Ondrej Páleník ve čtvrtek na jednání parlamentní komise pro kontrolu činnosti...

Výběr článků

Načítám