Hlavní obsah

Svědek proti bratrovi exministra Adamu Řebíčkovi nevypovídal, bojí se o život

Právo, Karel Otcovský

Teplický okresní soud začal v úterý znovu řešit kauzu údajné korupce tří bývalých policistů teplické hospodářské kriminálky. Mezi obviněnými je i bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) Adam, který je v současné době finančním ředitelem fotbalové Slavie Praha. Ostře sledovaný proces skončil v červnu 2010 nečekaným osvobozujícím verdiktem.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Řebíček, Turišin a Majerník na lavici obžalovaných

Článek

Odvolacímu krajskému soudu se ale rozhodnutí soudce Milana Ference nelíbilo, prý nebyl dostatečně důsledný při sbírání důkazů. Případ mu proto loni v červenci vrátil k novému projednání.

Roman Majerník, Radek Turišin a Adam Řebíček měli podle obžaloby od majitele teplického autobazaru Michaela Bartese vzít po různých částkách celkem zhruba 3 milióny korun za to, že ho nechají v klidu podnikat, popřípadě že fiktivní trestní kauzy vyřeší v jeho prospěch.

Když přestal platit, provedli policisté v autobazaru razii a Bartes skončil ve vazbě. Po propuštění se obrátil na inspekci ministerstva vnitra, která se případem zabývala.

Bartes, který je nyní kvůli daňovým deliktům v ostravské vazební věznici, v úterý odmítl před soudem vypovídat z obavy o svůj život a rodinu. Nechtěl však své obavy specifikovat, a tak ho soudce důrazně upozornil, že je v souladu s právním řádem povinen vypovídat. Bartes však trval na svém, a tak mu soudce uložil pořádkovou pokutu 5 tisíc korun.

Obžalovaní, kterým za braní úplatků a zneužití pravomoci hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi, shodně tvrdí, že jsou nevinní. Podle nich jde o vykonstruované obvinění.

Řebíček: Peníze za auto

Následně vypovídal svědek, který byl u Bartese v autobazaru zaměstnán. Soudu řekl, že jednou po něm Bartes chtěl, aby z pokladny vybral vyšší finanční obnos a peníze mu předal v obálce. Až mnohem později se prý od něj dozvěděl, že šlo údajně o peníze na úplatek pro obžalované. Zároveň uvedl, že obálku s penězi jednou osobně předal Řebíčkovi. Ten to potvrdil s tím, že v roce 2007 dával své auto do bazaru do komise, a peníze dostal za uskutečněný prodej.

Svědek dále uvedl, že si Bartes některé schůzky s obžalovanými potají nahrával. Sám prý nahrávku slyšel, kromě Bartese ale další osoby na záznamu po hlase nepoznal a na podrobnosti rozhovorů si nepamatuje. Bartes během prvního hlavního líčení tvrdil, že policisté po jeho zadržení inkriminované nahrávky smazali z jeho počítače, který zabavili.

Soudce Ferenc poté hlavní líčení odročil za účelem výslechu dalších svědků na 17. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám