Hlavní obsah

Svědci se neshodují na podobě vraha z Americké

Novinky, Patrik Biskup, Právo
PLZEŇ

Jak vypadal dvojnásobný vrah z Americké třídy v Plzni? Na tom se ve středu při hlavním líčení s obžalovaným Martinem Koryčánkem svědci neshodli. Rozpory ve výpovědích byly i v tom, co měl vrah na sobě.

Článek

Vrah zaútočil loni v lednu, kdy nejprve postřelil prodavačku ve zlatnictví a potom na ulici muže, který se mu postavil do cesty. Zatímco chodec zemřel na místě, prodavačka žila ještě několik hodin.

Jediným, kdo viděl vrahovi do tváře, byl přitom 15letý svědek David V., který se se zabijákem střetl krátce před masakrem.

"Potkal jsem ho v restauraci McDonald. Šel tam na záchod. Stáli jsme od sebe tak metr. Byl vysoký, mohutný a plešatý. Když jsem ale dnes viděl, jak ho přivádí eskorta, tak se mi zdá, že je mnohem menší a hubenější," řekl hoch při výslechu.

Na chodbě plzeňské soudní budovy pak své matce řekl, že onen muž z McDonaldu byl robustnější postavy. Přitom v přípravném řízení mladý svědek bezpečně ukázal na fotografii Koryčánka, která mu byla předložena s dalšími devíti.

Svědkyně druhé vraždy

Svědkyně Helena Bláhová se zase tehdy vraha téměř dotýkala. "Slyšela jsem výstřel a v zápětí se ozvalo křik nějaké ženy, že v obchodě někoho zastřelili. Otočila jsme se a zůstala stát stejně jako pán, který byl asi metr ode mne. Ze zlatnictví vyšel nějaký člověk v kabátu a hlavou skloněnou k zemi, aby mu nebylo vidět do obličeje. Chtěl proběhnout mezi námi a přitom šťouchl do toho pána, který ho vzápětí chytil za rameno. Běžící muž sáhl do kapsy, vyndal pistoli a střelil ho do obličeje. Potom utíkal pryč. Viděla jsem ho, jak zahnul do jiné ulice," vzpomínala svědkyně.

"Do tváře jsem mu neviděla. Byl spíš menší s kulatým obličejem. Jen si vybavuji, že byl do toho kabátu hrozně nacpanej," dodala.

Líčení pokračuje výslechem svědků i v dalších dnech. Šestačtyřicetiletému Koryčánkovi hrozí výjimečný trest. Soud ho může posuzovat jako zvlášť nebezpečného recidivistu. V roce 1982 byl totiž odsouzen za pokus o vraždu a loupež na 18 let. Přepadl benzinovou čerpací stanici v Praze. V roce 1990 byl amnestován. V roce 1992 byl odsouzen za krádež na šest let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám