Hlavní obsah

Studenti dopadli zloděje, který zavinil smrt vrátného

– BRNO
Novinky, Petr Knötig

Tragickou smrtí 71letého vrátného hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v Husově ulici v Brně skončil konflikt se zlodějem, který ve středu pozdě večer vniknul do budovy.

Článek

Po krátké rvačce, při které 38letý útočník udeřil s vrátným o zem, zůstal starý muž ležet bez známek života. Pachatel se ihned pokusil z místa činu uniknout, ale studenti, kteří šli kolem, ho pronásledovali a po 200 metrech ho zadrželi.

Přesná příčina smrti zatím není známa

"Pachatel vešel do budovy školy a protože ho vrátný neznal, šel za ním, aby se přesvědčil, zda nejde o zloděje, který už delší dobu chodí do budovy JAMU krást mobilní telefony. Při konfliktu pachatel vrátného chytil a udeřil s ním o zem. Podle předběžných výsledků ohledání není zřejmé, co zavinilo smrt. Není vyloučeno, že muž zemřel při útoku na infarkt nebo ze šoku po pádu na zem," potvrdil Právu Zdeněk Lubas z brněnské policie.

Násilník se studentům nebránil

Incident se odehrál přímo v centru města na akademické půdě. Pachatel přijel ke škole na horském kole, které si pečlivě zamknul před budovou k železnému zábradlí. Zřejmě nebyl v objektu školy poprvé a vešel dovnitř. Nepočítal s tím, že mu stařec bude klást nějaký odpor a že se mu do cesty postaví i studenti. Ti ani na chvíli neváhali. Když viděli vrátného bezvládně ležet na zemi, začali pachatele, ve kterém viděli vraha, pronásledovat.

Pachatel po rvačce ihned budovu opustil, aniž by se zajímal o své kolo. Vyrazil ze dveří a utíkal Na Joštovu ulici směrem k ulici Česká, kde ho studenti dopadli. "Dopadli ho asi 200 metrů odtud u novinového stánku. Už asi neměl moc sil utíkat a pak se nebránil ani tak, jak se čekalo. Za chvíli tam přijeli policajti, kteří si ho naložili a odvezli k výslechu," doplnil jeden z svědků tragédie.

Obvinění může změnit pitva

V té době už v budově školy pracovali kriminalisté a technici, kteří se snažili zajistit stopy z místa činu, které buď pomohou potvrdit, že muž zemřel náhodou ve stresu bez zavinění útočníka nebo naopak, že má jeho smrt na svědomí. "Zatím případ vyšetřujeme jako ublížení na zdraví a teprve až další vyšetřování a pitva ukáží, jak se bude věc dále vyvíjet. Není samozřejmě vyloučeno, že se obvinění může změnit," doplnil Lubas.

Po skončení práce v budově školy museli technici zajistit i pachatelovo kolo, které ještě po půlnoci stálo zamčené před školou. Protože neměli klíče, museli použít pákové štípačky, aby odstranili pevný zámek a mohli kolo odvézt pro další ohledání na technické pracoviště. Pachatel zatím zůstal v policejní cele a soudce rozhodne o jeho vzetí do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám