Hlavní obsah

Stropnického jsem ani neznal, je to jako ze Švejka, odmítl student útok na dům ministra

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Útokem zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO) se v úterý začal zabývat pražský městský soud. Dvacetiletý ruský student Igor Ševcov je obžalován z obecného ohrožení a poškozování cizí věci, za což mu hrozí až osmileté vězení, pokud soud čin nepřekvalifikuje na závažnější. Ševcov jakoukoli vinu odmítl, spis je podle něj kombinace Švejka a StB.

Mají jen pachovou stopu, řekl student obžalovaný ze žhářského útokuVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Ševcova státní zástupkyně viní z toho, že loni v noci z 6. na 7. června vhodil do zahrady domu rodiny ministra obrany Martina Stropnického čtyři uzavřené pivní lahve naplněné benzínem a směsí vzniklou reakcí hydroxidu draselného a vody s rostlinným olejem, opatřené dámskou hygienickou vložkou namočenou v benzínu.

Jedna z lahví, která dopadla poblíž vchodových dveří, zůstala vcelku, další tři dopadly na střechu vedle balkónu, kde se rozbily. Ševcova policie zadržela na základě pachové stopy na jedné z lahví.

Vyhrožovali, že se o mě zajímají kolegové z federální bezpečnostní služby Ruské federace a že také přijdou.
Igor Ševcov

„Ne, nedopustil jsem se toho a neúčastnil jsem se toho,“ odmítl rezolutně obžalobu Ševcov, v inkriminovanou dobu prý spal na kolejích. Stropnického údajně neznal, nevěděl ani, jakou vykonává funkci. „Nevěděl jsem ani, že Česká republika má ministra obrany,“ uvedl Ševcov. Nevěděl prý, jak vypadá rodina Stropnických, a o tom, kde bydlí, se dozvěděl až poté, co mu bylo sděleno obvinění. V inkriminovanou dobu byl prý na kolejích v Suchdole a spal až do rána.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Igor Ševcov

Spis označil zčásti za kombinaci kapitol ze Švejka (házení lahví na Stropnického dům) a z části jako protokoly od StB (informace sebrané policií o tom, kam chodí, s kým se stýká, na jaké demonstrace chodí a podobně).

Výslech podle Ševcova trval sedm hodin, ve formátu „hodný“ a „špatný“ policista. „Ptali se mě, jaké mám vztahy s určitými lidmi. Vyhrožovali, že se o mě zajímají kolegové z federální bezpečnostní služby Ruské federace a že také přijdou. Nikdo nepřišel,“ vzpomínal na výslech Ševcov.

Veronika Žilková se před soudem vyjádřila k útokuVideo: Novinky

Policie se ho ptala, jaké má napojení na různé organizace nebo webové stránky, i na to, za jakým účelem přijel do ČR. „Policie ve spise popisuje samolepky, které našli u mě v pokoji, nebo hudbu, kterou poslouchám, a jak hudba poukazuje na moji inklinaci k třídním akcím,” uvedl Ševcov.

Ševcov u soudu čelil nejrůznějším otázkám. Soudkyně Bedřichová například žádala, aby ukázal, jaká má na těle tetování, a vysvětlil proč. Šlo jí primárně o tetování, které má Ševcov na krku, a sice písmena ACAB (All Cops Are Bastards, z angličtiny všichni policajti jsou parchanti - pozn. red.).

„Nevěřím, že existuje dobrej policista, spíš si myslím, že ta instituce jako samotná je závadná,“ uvedl Ševcov.

Bedřichová se také ptala, proč má Ševcov na své skříňce vylepený manuál k sestavení amatérské plynové masky z PET lahve. „Situace ve společnosti se vyhrocuje a je docela dobře možné, že na poklidné demonstraci zakročí policie a použije slzný plyn,“ odpověděl.

Státní zástupkyni zase zajímalo, jestli má Ševcov v ČR bankovní účet a zda má platební kartu. Na to student odpověděl kladně.

Symbolická koruna

Stropnický náhradu škody nežádá, uplatňuje újmu ve výši jedné koruny za „pokažené dětství“ desetileté dcery, totiž za stres, který jí prý útok přivodil. Dívku do školy doprovázela ostraha, nemohla si tak podle zmocněnce rodiny Stropnických plnohodnotně hrát se svými vrstevníky.

Symbolickou jednu korunu rodina požaduje proto, že se podle nich dětství finančně odškodnit nedá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Igor Ševcov u soudu

Stropnický: Jde o útok na ministra

Po Ševcovovi vypovídal právě i Martin Stropnický, podle kterého se jedná o útok na institut ministra obrany.

Útok samozřejmě považuji za zbabělý
ministr obrany Martin Stropnický

„Je to můj osobní výklad. Pokud vím, tak po nástupu obviněného na studium tady v ČR došlo k určité aktivizaci určitých extremistických, levicových kruhů,“ zahájil svou výpověď ministr obrany. „Došlo k zapálení několika policejních aut, na objektech ministerstva obrany byly vylepeny nálepky 'Válka válce'. V rámci Aliance byla vyhlášena určitá pohotovost. Byl posprejován dům vysoce postaveného generála bundeswehru,“ pokračoval.

Stropnický dále prohlásil, že to nevnímá jako útok na svoji osobu Martina Stropnického, ale jako útok na ministra obrany. „Jsem znám svými prozápadními a proaliančními postoji a považuji to za možnou motivaci toho útoku, který považuji samozřejmě za zbabělý,“ prohlásil Stropnický s tím, že to ale také vnímá jako útok na jeho dceru.

Ministr obrany útok chápe jako důsledek celkové radikalizace společnosti ať už v Evropě, nebo u nás. „Zažili jsme šibenice na demonstracích, podpálená policejní auta. Tady už přestává něco, nad čím lze mávnout rukou,“ myslí si Stropnický a dodal, že jde o útok na základy, na kterých stojí tento stát.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Podle Stropnického manželky Veroniky byl útok cíleně směřován na dětský pokoj. „Evidentně je zvenku poznat, že to je dětský pokojíček. Dospělí pánové nemají na oknech nalepené barbíny,“ prohlásila Stropnická s tím, že jako manželka ministra obrany s takovým útokem počítá. „Myslím si, že ta výstraha byla směrem k nejslabšímu článku ministerstva obrany, a to je desetileté dítě,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám