Hlavní obsah

Strojvůdce soudí za srážku osobáků, chce dál řídit vlaky

Novinky, Petr Kozelka
Brno

Loni na začátku března se přesně v osm hodin ráno srazily na brněnském hlavním nádraží dva osobní vlaky. Strojvůdce jednoho z nich Petr Vaněk totiž vyrazil od nástupiště, aniž by si všiml, že mu svítí červená. Při srážce s přijíždějící soupravou byly zraněny více než dvě desítky lidí. Soud už ho potrestal podmínkou, Vaněk se ale brání proti zákazu výkonu funkce strojvedoucího. Senát nakonec rozhodnutí odložil na neurčito.

Strojvůdce přichází k soudu (v modré košili a saku)Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Při nehodě do sebe narazily osobní vlak jedoucí z Brna do Březové nad Svitavou a vlak, který přijížděl v opačném směru, tedy od Letovic.

„Obžalovaný jako strojvedoucí osobního vlaku po obdržení souhlasu od vlakvedoucí k odjezdu uzavřel dveře vlakové soupravy, nerespektoval znamení 'Stůj!' na návěstidle a s vlakovou soupravou se rozjel v době pravidelného odjezdu, v důsledku čehož vjel do postavené vlakové cesty protijedoucího vlaku i a následně došlo k čelní srážce obou vlaků,“ popsala situaci předsedkyně odvolacího brněnského krajského soudu Hana Kleinová.

Na brněnské hlavní nádraží se po roce vrátily všechny vlaky

Domácí

Vaňka už potrestal brněnský městský soud za obecné ohrožení z nedbalosti trestem 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. K tomu mu na rok zakázal vykonávat funkci strojvedoucího. S tím se Vaněk nechce smířit. „Soud nevzal při ukládání tohoto trestu v úvahu všechny podstatné skutečnosti a polehčující okolnosti. Klient to vnímá jako nepřiměřenou sankci i vzhledem k tomu, že jde o jeho první trest a takové vybočení z řádně vykonávané profese,“ přednesla u soudu Vaňkova obhájkyně.

Přiznal vinu

„Než vyjel, tak mu svítila nejméně šest minut červená. Za celou dobu se nepřesvědčil, jestli má volnou cestu, a přesto vyrazil. I podobná chvilková pochybení na železnici mívají závažné následky, mnohdy tragické. Hrubě porušil své povinnosti, a trest je proto v pořádku,“ oponovala státní zástupkyně.

Mašinfíra, kterého k soudu doprovodil zástup kamarádů, u soudu nepopíral svůj díl viny. „Měl jsem se přesvědčit, jestli mám volnou cestu. Svou chybu jsem si hned uvědomil a snažil jsem se ještě všemožně střetu zabránit, ale už jsem nemohl víc udělat. Je mi to líto a chtěl bych se omluvit všem, kterým jsem způsobil nějakou újmu. Je to pro mě ponaučení a trauma na celý život,“ řekl soudu.

Muže už potrestal jeho zaměstnavatel, České dráhy, pokutou a muž také přišel o profesní způsobilost k výkonu povolání. „Musel jsem znova složit zkoušky a už zase pracuji na této pozici. Od té doby jsem neměl žádný problém,“ dodal Vaněk.

Soudci po poradě nakonec rozhodli, že na konečný verdikt týkající se zákazu činnosti si muž bude muset ještě počkat, dokud nebude hotová zpráva o nehodě od Drážní inspekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám