Hlavní obsah

Střílel jsem z úleku a strachu, řekl trenér, který vzal zbraň otci žáka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský krajský soud projednává druhé dějství dramatu, jehož začátek se začal psát loni před jednou ze základních škol v Brně. Otec jednoho z dětí Zdeněk Polák se tam dostal do sporu s trenérem plavání Petrem Haškem, v hádce vytáhl zbraň a několikrát vystřelil. Po potyčce se ale pistole zmocnil trenér a Poláka postřelil. Otec v prvním dějství vyvázl s podmínkou, trenérovi nyní hrozí až deset let vězení za pokus o zabití.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Hašek před soudem svého jednání litoval a za zranění oponenta se omluvil.

Článek

Jako první stanul před několika měsíci před brněnským soudem Polák. Státní zástupce jej obžaloval z pokusu o vraždu, soud ale jeho jednání, kdy na veřejnosti vytáhl zbraň a střílel z ní, posoudil jen jako výtržnictví s tím, že se nepodařilo prokázat, že by chtěl soka skutečně zastřelit.

K událostem z loňského března se nyní vrátil soud znovu, tentokrát před senátem soudce Aleše Novotného stanul Hašek. Toho viní státní zástupce z pokusu o zabití v silném rozrušení a v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Rozbuškou konfliktu byl přitom banální spor, Polák totiž přivedl své dítě na kroužek a nelíbilo se mu, že syn nesmí na lekci čekat uvnitř budovy, ale musí čekat venku.

Rozhodně jsem nemířil. Moje jednání nebylo rozumové.
obžalovaný

Polák se začal rozčilovat, a když z budovy přišel trenér Hašek, strhl se prudký spor, který otec „řešil“ tím, že sáhl po zbrani. Té se však Hašek nezalekl a podle svědků se na útočníka obořil se slovy: „Ty na mě budeš vytahovat zbraň? Na neozbrojeného?“ Poté zazněly výstřely, podle Poláka to byly výstřely varující, neboť prý měl z oponenta strach. Hašek však střelce zpacifikoval úderem do obličeje, zbraň mu při potyčce vytrhl a následně Poláka střelbou těžce zranil.

Omluvil se

„Střílel jsem z úleku, zmatku a strachu. Rozhodně jsem nemířil. Moje jednání nebylo rozumové. Nevím, jak bych to nazval. Možná pudové,“ přemítal před soudem trenér, který také vyjádřil politování nad Polákovým zraněním a omluvil se.

„Slyšela jsem, jak někdo říká: Tak ty jdeš na mě se zbraní? Otočila jsem se a byli tam dva muži, jeden vystřelil nejdřív do vzduchu a pak sklonil ruku a vystřelil nad hlavu toho druhého. Chytla jsem dítě a běžela jsem se schovat,“ vypověděla u soudu žena, která v tu dobu byla na nedalekém dětském hřišti.

„Pán se tam začal rozčilovat, že jeho syn musí čekat. Vyšel trenér, ten otec začal velice nevybíravě křičet, připadal mi zbytečně agresivní a vulgární,“ dodal další svědek. Senát soudce Novotného by měl vynést verdikt po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám