Hlavní obsah

Střet cyklisty a lvice na Vsetínsku bude řešit město, trestný čin se nestal

Vsetín

Střet lvice a cyklisty z letošního června na Vsetínsku, při němž šelma shodila muže z kola, bude projednávat vsetínský městský úřad. Policisté nezjistili, že by se stal trestný čin, a předali věc úředníkům k došetření. Informoval o tom ve středu mluvčí policie Vladislav Malcharczik.

Foto: facebook Michal Prášek

Mladá lvice Ljuva.

Článek

„Případ střetu lvice a cyklisty z letošního června u obce Zděchov jsme oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu. Jelikož se událost stala na komunikaci, zabývali se událostí dopravní policisté. Policisté nezjistili skutečnosti, které by nasvědčovaly spáchání trestného činu,“ uvedl mluvčí policie.

Případ bude projednávat Městský úřad Vsetín a bude na něm, zda shledá porušení zákona.

Incident se odehrál 12. června na cyklostezce. Policisté tehdy uvedli, že se lvice a cyklista dostali do kontaktu a 38letý muž následně vyhledal ošetření. S lvicí byl na procházce její 33letý majitel Michal Prášek, který řekl, že cyklista při průjezdu okolo lvice zřejmě o zvíře zavadil pedálem.

Problémy s chovem

„Vzal jsem mladou lvici ven z výběhu, šel jsem schválně pryč z obce, abych se s nikým nestřetl. Ale ani to nestačilo. A bohužel došlo, k čemu došlo. Jeli dva, vyhnuli se nám tak těsně, že mladou zasáhli do zadku. Malá se bohužel reflexivně otočila a shodila ho z kola. Cítila se napadená,“ přiblížil v červnu Prášek. Lvice váží kolem 72 kilogramů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obyvatele chrání před lvy vysoká železná ohrada a následně další pletivo.

Chovatel budí mezí místními negativní reakce a stěžují si na něj. Podle dostupných informací nemá muž chov povolený a úřady mu v něm nedokážou zabránit. Dostal již několik pokut. Veterinární správa však nemá možnost lva odvézt. Může vydat opatření k odebrání zvířete, muselo by se však prokázat týrání, což se ve Zděchově neděje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám