Hlavní obsah

Strážník se zapnutým majákem smetl auto s neslyšící řidičkou, soud zastavil jeho stíhání

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud na konci června podmíněně zastavil trestní stíhání městského strážníka za loňskou dopravní nehodu, při které byli zraněni dva lidé. Jakub Š. tehdy seděl za volantem služebního vozu se zapnutým majákem, které se vřítilo na červenou do křižovatky, kde smetlo auto s neslyšící řidičkou. Žena skončila v nemocnici stejně jako spolujezdec v policejním vozidle.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Strážníci vjeli do křižovatky na červenou

Článek

Rozhodnutí soudu není pravomocné. „Podali jsme si proti němu stížnost, o které rozhodne krajský soud,“ potvrdila Právu šéfka Okresního státního zastupitelství v Plzni Antonie Zelená. Bližší podrobnosti nesdělila s odůvodněním, že případ zůstává stále ve fázi trestního řízení, které je neveřejné.

Stíhání bylo zastaveno podmíněně, při dalším provinění strážníka by bylo obnoveno.

Nehoda se stala přesně před rokem v křižovatce ulic Koperníkova a Tylova. Strážníci ve Škodě Yeti tehdy pospíchali na vlakové nádraží, kde údajně docházelo k napadání ostrahy. Do křižovatky vjeli ve stejný okamžik jako žena s vadou sluchu, která měla zelenou. Po střetu se vůz strážníků převrátil na bok a auto řidičky skončilo zdemolované stát na chodníku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Viníka nehody policie později obvinila z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a státní zástupce na něj podal obžalobu. Strážníky po nehodě veřejně kritizoval i primátor města Martin Zrzavecký a prohlásil, že udělali chybu, když jízdou se zapnutým majákem ohrozili jiného účastníka silničního provozu.

Právo dále zjistilo, že magistrát letos nabídl poškozené ženě automobil Škoda Fabia ze svého vozového parku, a to za velmi výhodných podmínek. Tomu předcházelo rozhodnutí rady města, která pro tento odprodej schválila výjimku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám