Hlavní obsah

Strážník, který surově udeřil dívku, dostal vyhazov

Novinky, kub
Praha

Strážník, kterého svědci zaznamenali, když surově napadl dívku v pražských Řepích, u městské policie skončil. Další strážníky, kteří byli součástí hlídky, nadřízený převelel na jinou práci tak, aby nebyli v kontaktu s veřejností. O vývoji v případu informovala v pondělí na dotaz Novinek mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Foto: Městská policie Kladno

Městská policie

Článek

„Bylo rozhodnuto o ukončení pracovního poměru s dotyčným strážníkem. Současně bude celá věc postoupena orgánům činným v trestním řízení,” sdělila mluvčí.

Na místě incidentu byli další čtyři strážníci, jejichž míra zodpovědnosti se ještě došetřuje. Do úplného ukončení případu dostali jinou práci v rámci městské policie, aby nebyli v přímém kontaktu s veřejností.

„I když zatím není zcela zřejmé, co incidentu předcházelo a co po něm následovalo, je zcela evidentní, že strážník selhal, vyhrocenou konfliktní situaci profesně nezvládl a navíc jednal v rozporu se zákonem. Jeho jednání je pro nás naprosto neakceptovatelné a veřejnosti se za něj ještě jednou omlouváme,” uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Případ odstartovalo video, které zveřejnila o víkendu na svém facebookovém profilu uživatelka Tereza Smažinková. Podstatně větší a silnější strážník na něm udeřil dívku takovou silou do obličeje, až upadla na zem.

Když dívka vstala, snažila se policistu konfrontovat. „Je mi devatenáct let, a vy mi dáváte do obličeje facku, když já jsem se vás ani nedotkla?“ říká mu. Příslušník jí odpovídá, že jej urážela. Na záznamu není vidět, co potyčce předcházelo.

Pražský strážník udeřil mladou ženu do obličeje, až spadla. Selhání jednotlivce, řekla mluvčí

Krimi

Smažinková k případu uvedla, že seděla s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích, všichni podle ní měli roušky, jak to nařídila vláda kvůli pandemii koronaviru, a kolem další lidé nebyli. Uživatelka sociální sítě napsala, že strážníci vyhrožovali udělením pokuty, na což podle ní měli právo, protože parta porušovala vyhlášku.

„Všechno probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval s tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani nedodržují odstup. Načež dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli, kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku,“ popsala incident Smažinková.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám