Hlavní obsah

Stíhaných zastupitelů prudce přibývá, začínají se bát rozhodovat

Právo, Josef Koukal

Podle Unie obhájců ČR (UO) v posledních letech prudce přibývá trestně stíhaných zastupitelů měst a obcí. Stíháni přitom nejsou jen za korupci, ale také za svá politická rozhodnutí, a to i kolektivní. Výsledkem je údajně strach komunálních politiků o čemkoli rozhodovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prezident Unie obhájců Tomáš Sokol

Článek

„Zatímco v roce 2010 bylo obviněno pět zastupitelů, v roce 2012 bylo obviněno 29 zastupitelů, v roce 2013 již 78 zastupitelů a v roce 2014 to bylo 72 zastupitelů,“ uvedl prezident UO Tomáš Sokol.

Jde o případy, které zaznamenali advokáti sdružení v UO a ve většině z nich byli zastupitelé nakonec obvinění zbaveni.

„Unie zjistila, že 43 trestních řízení vedených proti stovce zastupitelů bylo již pravomocně ukončeno. Pouze v 19 řízeních vedených proti 24 zastupitelům bylo rozhodnuto o vině,“ podotkl Sokol. Podle unie to svědčí o zvyšující se trestní represi namířené proti zastupitelům. „Víc než polovina všech trestních řízení je vedena nezákonně,“ uvedl.

Zneužití pravomoci

Zastupitelé čelí v souvislosti s výkonem své funkce nejčastěji obviněním ze zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Nepředvídatelnost postupu orgánů činných v trestním řízení a jejich právních názorů vyvolává v zastupitelích reálné obavy z jakéhokoli rozhodnutí včetně rozhodnutí zcela legálního,“ uvádí se v prohlášení unie s tím, že takový pocit zastupitelů může paralyzovat činnost samosprávy.

Zastupitelé se podle unie bojí i proto, že hlasují o velkých majetcích. Velmi často tak mohou způsobit škodu velkého rozsahu, za kterou lze místo dvou let dostat až dvanáctiletý trest při aplikaci paragrafu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám