Hlavní obsah

Stíhání řádícího narkomana žalobce zastavil. Nezákonně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běhal nahý po plzeňském sídlišti a kopanci poničil několik vchodových dveří u panelových domů. Osmadvacetiletého Filipa G. za to loni policisté obvinili z výtržnictví a poškození cizí věci. Dozorující státní zástupce ale trestní stíhání zastavil. Muž byl podle něj natolik ovlivněn drogami, že nemohl za to, co dělá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeho rozhodnutí ale na přelomu roku zrušil šéf žalobců Pavel Zeman jako nezákonné. Svému podřízenému například vytkl, že se nezabýval okolnostmi, za jakých se muž do nepříčetného stavu dostal.

Zeman upozornil na to, že zbavení trestní odpovědnosti z důvodu nepříčetnosti nepřichází v úvahu za podmínky, kdy se pachatel sám úmyslně nebo alespoň z nedbalosti do takového stavu přivede.

Závěry znalců je nutné doplnit

„Při posuzování činů spáchaných pod vlivem návykové látky je třeba vždy zkoumat, jaký byl stav pachatele před její aplikací. Pokud byl původně příčetný a po užití návykové látky se stal nepříčetným, je třeba zjišťovat, zda znal nebo měl a mohl znát vliv této látky na své rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ konstatoval nejvyšší státní zástupce ve svém rozhodnutí, jehož text má Právo k dispozici.

Případ se odehrál v prosinci 2017 na Severním Předměstí. Filip G. tam tehdy po požití pervitinu pobíhal nahý Rabštejnskou ulicí a kopáním se domáhal vstupu do několika domů. Policisté ho později vypátrali schovaného v nedalekém lese.

Narkoman při výslechu uvedl, že si některé okamžiky vybavuje. „Nevím, jestli jsem se svlékal. Ale pamatuji si bouchání a kopání do dveří. Měl jsem z toho pořezané nohy,“ vypověděl Filip G. Potvrdil, že je uživatelem drog. „V té době jsem ale na nich nebyl závislý,“ dodal.

Podle závěru soudní znalkyně trpěl Filip G. v době činu toxickou psychotickou poruchou, ke které dospěl na základě předchozího zneužívání drogy. „Nacházel se ve stavu naprosté dezorientace, choval se zcela nelogicky a násilně. Nebyl schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání ani ho ovládat,“ konstatovala znalkyně.

Podle Zemana je ale nutné, aby své závěry doplnila. „Zejména by se měla vyjádřit k tomu, zda obviněný jako člověk opakovaně zneužívající pervitin byl schopen si v rozhodné době odříci jeho užití. Pokud ano, potom bude možné usuzovat, že se do stavu nepříčetnosti přivedl vlastním zaviněním, a tím mohl spáchat trestný čin opilství,“ dodal Zeman s tím, že se dá předpokládat, že obviněný, který opakovaně zneužíval pervitin, mohl mít a patrně i měl zkušenosti s jeho negativním působením na své chování.

Reklama

Výběr článků

Načítám