Hlavní obsah

Stíhání Dalíka a Večerka zastaveno

– OSTRAVA
Právo, Novinky, hon,ch

Ostravské státní zastupitelství v pondělí zastavilo trestní stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, obviněných z uplácení poslance Kořistky. Policie pokračuje ve vyšetřování kauzy.

Foto: Jan Pařík

Dorostenci Prostějova

Článek

O zastavení rozhodl ostravský státní zástupce Josef Bláha, který se tak podřídil nařízení krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové.

Úplatkářská kauza kolem unionistického poslance Kořistky se táhne již od srpna tohoto roku. Poslanec Kořistka tehdy obvinil  Dalíka a Večerka, že mu nabídli desetimiliónový úplatek, pokud bude hlasovat proti vyslovení důvěry nové vládě.

Vzápětí se rozpoutaly mediální spekulace, které chtěl Zdeněk Kořistka utlumit podstoupením testu na detektoru lži. Výsledek testu však protistrana zpochybnila.

V pátek 15. října odvolal okresní státní zástupce v Ostravě Josef Bláha dozorujícího žalobce Martina Fraše, který stíhání Dalíka a Večerka odmítl zrušit.

Po Krajském státním zastupitelství v Ostravě, které již prověřilo okresní žalobce, se do věci v pátek vložil i vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Ten nařídil dohled nad postupem Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Topolánek kritizuje novináře i policii

"Zeptejte se pana Večerka a pana Dalíka. Já to nekomentuji, protože mě se to netýká," regoval v pondělí v Českých Budějovicích na dotaz Práva, co říká tomu, že ostravské státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání Marka Dalíka a Jana Večerka, předseda ODS Mirek Topolánek. Po chvilce váhání však reagoval i na další otázky novinářů, týkající se zmíněné kauzy.

"Byla to hlavně kauza mediální, na tom jste se podíleli vy všichni," vyčítal přítomným novinářům Topolánek. Dodal, že jim nechce vyčítat, co všechno během doby, kdy se případ vyšetřuje porušili.

"Nicméně tato kauza má své pokračování v tom, že došlo k odposlouchávání a bylo prolomeno bankovní tajemství u člověka, který je jedním z nejvyšších ústavních činitelů v této zemi, a který evidentně s tím případem neměl nic společného. Myslím, že to bude záležitost dalšího šetření a mě to určitě bude zajímat," zdůraznil předseda ODS.

Co skrývají odposlechy

Josef Bláha odmítl blíže komentovat odposlechy telefonních hovorů, ve kterých předseda nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek podle Fraše instruuje obviněné v kauze Kořistka, jak mají na policii vypovídat.

"Z CD disků, které jsou přílohou trestního spisu, vyplývalo, že obvinění již působili na osoby, které dosud nebyly vyslechnuty v procesním postavení svědků, s inženýrem Mirkem Topolánkem domlouvali strategii obhajoby, mezi sebou upřesňovali, jaký byl přesný průběh schůzky a s Šárkou Froňkovou probírali její výslech u policie. Byly tedy dány důvody vazby koluzní," psal Fraš krajské státní zástupkyni v dopise, který v sobotu zveřejnilo Právo.

Dozorující žalobce Martin Fraš i krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová odmítli podle ČTK nejnovější vývoj kauzy komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám