Hlavní obsah

Stav dvouleté popálené Natálky se výrazně zlepšil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

První peníze z dobročinné sbírky, do které dárci poslali více než 750 tisíc korun, uvolní tento týden radnice ve Vítkově pro místní romskou rodinu, na kterou zaútočili letos v dubnu neznámí žháři. Při zásahu utrpěla těžké popáleniny dvouletá Natálka, která je stále hospitalizována. Prodělala už šest transplantací kůže a další ji čekají. Její stav se v posledních týdnech výrazně zlepšil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Příbuzní napadené rodiny v nemocnici

Článek

Dívka prodělala v červnu vážnou otravu krve, lékaři jí proto museli nasadit nejsilnější léky, aby tělo infekci zvládlo.

„Byla jsem Natálku navštívit. Už prodělala šest operací. Lékaři pokaždé vezmou kůžičku z její hlavy a postupně zakryjí vždy dvě místa. Příště jí budou operovat levou nohu a pravou ruku,“ řekla matka. Dodala, že dítě už není v hlubokém umělém spánku a po část dne mívá i otevřené oči.

Zrovna když jsem u ní byla, tak otevřela oči a začala sebou strašně házet. Lékaři ji museli uklidnit, aby si neublížila. Musela jsem z pokoje utéct, abych se na to nemusela dívat,“ sdělila Právu zdrcená matka.

Dům, který obývalo celkem devět Romů, shořel do základů. Ihned poté se vzedmula obrovská vlna solidarity – radnice zřídila speciální konto, kam dárci poslali víc než tři čtvrtě miliónu.

Peníze mají sloužit na pořízení nového bydlení pro poškozené Romy.

Jde přitom o dvě domácnosti – rodiče popálené Natálky s dalšími třemi dcerami a také Natálčinu babičku, dědečka a tetu. Právě ti by se měli nastěhovat ke svým příbuzným do rodinného domku, rovněž ve Vítkově. Přestěhování ovšem vyžaduje stavební úpravy, aby mohl domek pojmout další tři lidi „Bude uvolněno 250 tisíc na vybudování půdní vestavby,“ řekl starosta města Pavel Smolka.

Rodiče Natálky podle něj ze sbírky dostanou půl miliónu korun. Ty ale město uvolní až poté, co si Romové najdou byt. „Už jsme se byli podívat na několik bytů. Líbilo se nám to v jednom domě v Opavské ulici, ale sousedé se proti nám vzbouřili. Nechtěli mít za sousedy cikány,“ uvedla matka Natálky Anna Siváková.

To potvrdil i starosta. „Kontaktovalo mě několik lidí a tvrdili, že by nechtěli, aby Romové šli bydlet k nim do domu. Obávali se totiž budoucích problémů,“ řekl starosta. Vysvětlil, že Vítkov je malé město, a lidé se zde proto navzájem velmi dobře znají. Natálčin otec přitom není podle místních lidí žádný beránek, v minulosti byl už několikrát soudně trestán.

Policie pachatele stále nemá

Pátrání po pachatelích zákeřního nočního útoku je nadále neúspěšné. Přestože policejní prezident Oldřich Martinů v dubnu ujišťoval novináře, že policisté mají k případu velké množství informací a pachatele dopadnou do měsíce, nestalo se tak. Není jasné ani to, zda je policie pachatelům na stopě a nebo se ocitla ve slepé uličce.

„Nikdo zatím nebyl v této věci obviněn. Kriminalisté na případu nadále intenzivně pracují,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám