Hlavní obsah

Státní zástupkyně Šmehlíková přijde o peníze kvůli průtahům v případu

Právo, Petr Kozelka
Praha
Aktualizováno

O deset procent platu na půl roku přijde pražská státní zástupkyně Miroslava Šmehlíková, rozhodl v úterý kárný senát Nejvyššího správního soudu. Podle něj totiž způsobila průtah při vyšetřování závažné hospodářské kriminality, na níž spolupracovali čeští vyšetřovatelé s kolegy ve Švýcarsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Státní zástupkyně Šmehlíková před kárným senátem NSSVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Úřady ve Švýcarsku začaly vyšetřovat několik lidí pro podezření z praní špinavých peněz, legalizaci výnosů z trestné činnosti, hospodářskou špionáž, neoprávněné opatřování dat a další skutky. Jednou z prověřovaných osob byla i žena z Česka, jejíž bankovní účty mohly být určeny k praní peněz. České orgány na jejích účtech proto peníze zajistily.

Žena se proti tomu bránila, ale státní zástupkyně Šmehlíková její stížnost proti rozhodnutí o zajištění finančních prostředků nepředložila několik měsíců soudu k rozhodnutí, přestože podle zákona tak měla učinit. Navíc ve stejné věci rozhodování protahovala už dříve. Ženě dal nakonec za pravdu i Ústavní soud, když konstatoval, že státní zastupitelství ženě svým postupem odepřelo možnost uplatňovat její právo zejména poté, co bylo její trestní stíhání ve Švýcarsku zastaveno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupkyně Miroslava Šmehlíková před kárným senátem.

Náměstek pražského městského státního zástupce Vladimír Hackl pro žalobkyni původně požadoval odvolání z funkce, protože se pochybení v tomto případě dopustila opakovaně, nakonec ale navrhl pouze finanční postih. „Je také pravda, že švýcarská strana moc nespolupracovala a neposkytla dostatečnou součinnost. Ale paní kolegyně nerespektovala ustanovení trestního řádu, ač její motivace nebyla prospěchářská ani zlovolná,“ prohlásil Hackl.

Žalobkyně: Byl to složitý případ

Kárný senát v čele s Jiřím Pallou nakonec rozhodl o tom, že jednání státní zástupkyně naplnilo všechny znaky kárného provinění. „Je nepochybné, že se dopustila průtahů a nelze přijmout její obhajobu, že čekala na vyjádření Ústavního soudu. Nebyly ale dány podmínky pro uložení nejtěžšího trestu, tedy zbavení funkce,“ vysvětil Palla finanční postih.

Šmehlíková průtah vysvětlovala právě tím, že čekala, jak o věci rozhodnou ústavní soudci. „Jsem přesvědčena, že všechny finanční prostředky pocházely z trestné činnosti. Šlo o velice komplikovaný případ. Navíc agenda na styku s cizinou je velice časově náročná,“ hájila se státní zástupkyně.

V samotném případu nakonec švýcarská justice potrestala pouze jednoho člověka. U ženy, jíž byly peníze zajištěny, bylo trestní stíhání zastaveno, další z podezřelých spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám