Hlavní obsah

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše mladšího

Právo, Novinky, ok, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo. V úterý o tom informoval mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Jeho část kauzy byla již dříve vyloučena do samostatného projednání.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš na Krymu

Článek

„Státní zástupce rozhodl o zastavení trestního stíhání v části vyloučené k vlastnímu řízení. Důvod zastavení trestního stíhání A. B. ml. je totožný s důvodem zastavení trestního stíhání osob v „kauze Čapí hnízdo“, tj. skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem a není důvod k postoupení věci,“ uvedl Cimbala.

Sněmovna o Babišově vydání znovu rozhodovat nemusí, podle žalobce není důvod

Domácí

Podle něj žalobce rovněž zohlednil závěry obsažené v usnesení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana z prosince loňského roku. Tehdy žalobce rozhodl o znovuotevření vyšetřování premiéra Andreje Babiše, které původně zastavilo městské státní zastupitelství.

„Nejvyšší státní zástupce přezkoumá toto rozhodnutí stejně jako všechna rozhodnutí o zastavení trestního stíhání,“ řekl Právu Zemanův mluvčí Petr Malý.

Rozhodnutí žalobce obdržel už i Babišův obhájce Petr Topinka. „Klientovi jsem toto usnesení přeposlal, ale zatím se mi neozval,“ řekl Právu Topinka.

Získali dotaci

V kauze čelili kromě Babiše a jeho syna obvinění také premiérova manželka Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Podle žalobců společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Kauzu Čapí hnízdo může rychle ukončit prezident. Ale na žádost Babiše neukončí

Domácí

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle žalobce Martina Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám