Hlavní obsah

Stát nedá ruskému podnikateli dva milióny za vydání do Ruska

Novinky, bad
Praha

Dvoumiliónové odškodné, které po České republice požadoval ruský podnikatel Alexej Torubarov za své nezákonné vydání do Ruska, v pondělí zamítl Obvodní soud pro Prahu 2. Podle něj Torubarovovi musí stačit částka čtvrt miliónu, kterou dostal už loni v září. Podnikatel o své údajné újmě totiž soudu nepředložil jediný důkaz.

Foto: helpaman.org

Alexej Torubarov

Článek

Torubarov spolu se svou manželkou Světlanou žaloval Českou republiku kvůli svému vydání do Ruska, kde byl v roce 2009 obviněn z podvodu. Každý chtěl dva milióny korun.

Soud má za to, že odškodnění 250 tisíc, které žalobce už dostal, je dostatečné, neboť (soud) neměl důkazy, že zadostiučinění je nízké nebo přiměřené, protože žalobce nepředložil žádný důkaz.
Markéta Jirásková, soudkyně

Vydání ruským úřadům před třemi lety povolil tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) i přesto, že v té době Torubarov žádal o azyl v Česku. Ústavní soud před dvěma lety rozhodl, že Blažek chyboval, a jeho rozhodnutí zrušil. Torubarovová svou část žaloby ale nakonec vzala zpět, podnikatel na ní dále trval.

„Stát je odpovědný za následky, které mohou vzniknout účastníkům řízení, ve kterém bylo vydáno nezákonné rozhodnutí,“ uvedla soudkyně Markéta Jirásková. Proto má podle ní Torubarov nárok na odškodné. To mu ale stát už po podání žaloby vyplatil loni v září.

„Soud má za to, že odškodnění 250 tisíc, které žalobce už dostal, je dostatečné, neboť (soud) neměl důkazy, že zadostiučinění je nízké nebo přiměřené, protože žalobce nepředložil žádný důkaz,“ pokračovala Jirásková. Torubarovův požadavek na zbylých 1,75 miliónu Jirásková zamítla zejména proto, že podnikatel neunesl důkazní břemeno, když nepodal o své újmě jediný důkaz.

Česká republika nemůže být odpovědná za justiční systém Ruské federace ani za podmínky ve věznicích.
Markéta Jirásková, soudkyně

„Žalobce utrpěl újmu zejména na svém psychickém stavu,“ uvedl Torubarovův právní zástupce Milan Holík. Podnikatel prý trpěl tím, že nemohl být s rodinou, stresem ze ztráty svobody nebo vazební a vězeňskou psychózou. „Cely jsou ponuré s ošuntělými stěnami a malým oknem,“ popsal ve vyjádření soudu Torubarov. Požadavek na odškodnění je tak podle něj zcela oprávněný.

Právní zástupkyně ministerstva spravedlnosti proti tomu argumentovala tím, že odpovědnost za újmu spojenou se stíháním v Rusku nelze přičítat Českému státu. S čímž soud také souhlasil. „Česká republika nemůže být odpovědná za justiční systém Ruské federace ani za podmínky ve věznicích,“ prohlásila Jirásková.

Tehdejší vláda se pohádala

Blažkovo rozhodnutí rozhádalo tehdejší vládní politiky. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dokonce nechal před letoun, který měl dopravit Torubarova do Ruska, postavit cisternu s palivem, aby zabránil jeho odletu. Stroj ale po chvíli zdržení do Ruska odletěl.

O několik měsíců později se podnikateli podařilo z Ruska uprchnout na Ukrajinu a odtamtud se snažil dostat do Maďarska, na hranici ho ale zadržela policie. Od té doby čeká v Maďarsku na azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám