Hlavní obsah

Starostka vesnice roku přivedla obec na buben, dostala podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Před šesti lety slavila obec Terezín na Hodonínsku titul Vesnice roku. Jenže pak to šlo s obcí už jen z kopce. Místní starostka Miroslava Vykydalová totiž vesnici přivedla až k exekuci. Za podivné hospodaření obce dostala dnes už bývalá starostka ve čtvrtek u brněnského krajského soudu tříletou podmínku za úvěrový podvod, padělání veřejné listiny, zpronevěru a zneužití pravomoci veřejné osoby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalá starostka Miroslava Vykydalová čeká na verdikt soudu.

Článek

Případ ale ještě není u konce, obec po své exstarostce totiž žádá finanční kompenzaci, o které bude muset rozhodnout Okresní soud v Hodoníně.

Podle státního zástupce měla Vykydalová zpronevěřit obecní peníze například tím, že z obecní kasy splácela půjčku, kterou si vzala její dcera. Na provoz obce měli přispívat i zastupitelé tím, že si na své jméno vzali půjčky a splátky pak hradil obecní rozpočet.

Hlavním předmětem sporu je ale smlouva se stavební firmou, která nakonec obec položila na lopatky. Kvůli rozhodčí doložce totiž firma uplatnila desetimiliónové penále. Odvolací krajský soud v tomto případě rozhodl, že záležitostí okolo podpisu smlouvy se stavebníky se bude muset znovu zabývat prvostupňový soud v Hodoníně. „Je potřeba rozhodnout, jestli se jednalo o nedbalost, nebo úmysl,“ vysvětlila předsedkyně senátu Halina Černá.

Pomohlo ministerstvo

Miliónové penále požadované stavebníky by bylo pro obec se čtyřmiliónovým rozpočtem likvidační. Proto vesnici pomohlo ministerstvo financí, které pohledávku převzalo a Terezín nyní musí každoročně vracet milión korun do státní kasy.

„Trest pro paní exstarostku nám nijak nepomůže, nám jde o náhradu škody. Obec je sice stabilizovaná, ale když musíme milión korun ročně dávat pryč, znamená to, že jen těžko můžeme myslet na nějaký rozvoj vesnice,“ posteskl si současný starosta Terezína Antonín Hanák.

Advokát obce upozornil, že podle verdiktu by se měl soud v Hodoníně zabývat komplexním nárokem obce na náhradu škody, která je více než 17 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám