Hlavní obsah

Starosta přiznal tunelování obce, soud mu odpustil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při své první výpovědi před soudem tvrdošíjně popíral jakýkoliv podíl viny na tunelování obce a stavěl se do role podvedeného. Později ale požádal o ještě jednu šanci se vyjádřit a otočil o sto osmdesát stupňů. Po učiněném doznání nakonec domažlický soudce Milan Anderle podmíněně zastavil trestní stíhání dnes již bývalého starosty Chodské Lhoty na Domažlicku, šestašedesátiletého Františka Jílka (nez.).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby Jílek umožnil své tehdejší podřízené Janě Faiglové (36) okrást obec o téměř dva miliony korun, což je čtvrtina obecního ročního rozpočtu.

Žena, která byla v pozici účetní, si na základě fiktivních faktur posílala v průběhu sedmi let peníze z bankovního účtu obce na svoje konto. Za to byla také pravomocně odsouzena k 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Řidič tahače odmítl vinu za nehodu vězeňského autobusu, při které zemřel dozorce

Krimi

Podle státní zástupkyně Jany Svobodové měl na vzniklé škodě podíl viny i starosta. „Z pozice své funkce řádně nekontroloval doklady z pracovní agendy dotyčné zaměstnankyně úřadu, které podepisoval, aniž je vůbec četl. Tím jí umožnil například pobírat vyšší mzdu, než na kterou měla nárok, nebo vystavovat fiktivní faktury, za které obec platila,“ uvedla žalobkyně.

Jílek při prvním slyšení u soudu v roce 2020 tvrdil, že se žádného nezákonného jednání nedopustil, ale naopak se cítí být podveden.

„Práci starosty jsem se snažil vykonávat svědomitě a podle svých možností a schopností. Paní Faiglová zcela zklamala moji důvěru, kterou jsme do ní já i celé zastupitelstvo vkládali. Považuji za nespravedlivé, že v této věci stojím před soudem jako obžalovaný,“ prohlásil tehdy Jílek, který stál v čele obce pět volebních období.

Strojní zámečník se v účtech nevyznal

Také nesouhlasil s tím, že by řádně nekontroloval práci účetní a předkládané dokumenty z její strany.

„Nebylo v mých silách hlídat každý její krok a kontrolovat každý papír, jestli je dobře, nebo si ho někdo nějak upravil. Pevně jsem věřil, že účetní je někdo, kdo se nemýlí a dělá svoji práci zodpovědně. Bez toho, abych účetní bezmezně důvěřoval, se práce na takové obci, jako je Chodská Lhota, dělat nedá,“ prohlásil.

Rodina Adama, který po operaci skončil v kómatu, má nárok na odškodnění

Domácí

„Neměl jsem k dispozici žádný personál a ekonomické zázemí. Proto jsem také většinu věcí dělal sám. Můj pracovní den se neskládal pouze z kontroly účetnictví. Musel jsem zajišťovat chod mateřské školky, dovoz obědů pro důchodce nebo přidělovat práci údržbáři,“ vypočítával Jílek.

Zdůraznil, že vzděláním je vyučený strojní zámečník. „Nikdo po mně nepožadoval, abych ovládal mzdovou agendu a podobné věci. To byla práce paní Faiglové, která během výběrového řízení prokázala, že má patřičné školy a že je obeznámena s prací účetní a sekretářky v obci. Bohužel využila toho, že jsem v účetních záležitostech laik, a bylo tak pro ni snazší zastřít svoji činnost, kterou vytvářela ke škodě obce,“ pokračoval exstarosta.

Před soudem také připomněl, že hospodaření obce pravidelně každý půlrok kontrolovaly pracovnice z krajského úřadu. „Předpokládám, že šlo o fundované úřednice. Nikdy jsem ale od nich nedostal podnět, že je něco po finanční stránce v obci špatně,“ tvrdil Jílek.

Všechno špatně. ÚS se zastal ženy, jejíž manžel a dcera zemřeli při nehodě

Stalo se

Později ale odmítavý postoj ke svému pochybení změnil. „Obžalovaný se při dalším výslechu k činu doznal a uvedl, že jako starosta zaměstnankyni úřadu neuhlídal. Zároveň uzavřel dohodu o náhradě škody s obcí,“ stojí v rozhodnutí o podmíněném zastavení trestního stíhání.

Soudce Jílkovi uložil zkušební dobu 15 měsíců a upozornil na to, že starosta je osobou zodpovědnou za finanční hospodaření obce.

„A právě v tom, že obžalovaný nezajistil fungování dostatečně účinné vnitřní finanční kontroly hospodaření obce, soud shledal nedbalostní zavinění přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlil soudce Anderle.

Reklama

Výběr článků

Načítám