Hlavní obsah

Starosta objednal instalatérské práce, z obecní kasy nezaplatil

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Ze zločinů zneužití pravomoci úřední osoby a z podvodu obvinili kriminalisté osmapadesátiletého starostu jedné z obcí na Zlínsku. Starosta měl podle vyšetřovatelů bez vědomí zastupitelstva obce sjednat ústní dohodu o provedení instalatérských prací s jednatelem firmy ze Zlína zabývající se touto činností. Za provedené práce ale obec firmě nezaplatila.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejednalo se přitom o malou částku, ale o téměř sedm set tisíc korun. Starostovi hrozí v případě uznání viny až desetileté vězení.

„Obviněný starosta v průběhu roku 2013 postupně uzavřel jménem obce ústní dohody o provedení jednotlivých instalatérských prací v objektu kulturního domu a hasičské zbrojnice s jednatelem firmy ze Zlína,“ přiblížila policejní tisková mluvčí Monika Kozumplíková.

Prvním mužem radnice je starosta již od roku 2008. Musel si tak být podle policistů vědom způsobu uzavírání zakázek pro obec a nutnosti souhlasu zastupitelstva obce. „Věděl také, že na provedení zakázky nemá vyčleněny finanční prostředky v rozpočtu obce,“ podotkla mluvčí.

K dílu neměl výhrady

Starosta všechny požadované práce koordinoval a dílo si podle kriminalistů bez výhrad v prosinci roku 2013 převzal. „Za jeho zhotovení však nezaplatil. Vzhledem k tomu, že platby za dílo nebyly v určené době uhrazeny, podal jednatel firmy na starostu obce trestní oznámení,“ vysvětlila Kozumplíková.

Policisté z oddělení hospodářské kriminality museli zajistit veškeré písemné podklady vztahující se ke stavebním a instalatérským pracím v obci a zaopatřit vysvětlení od jednotlivých členů zastupitelstva obce i instalatérské firmy. Starostu obvinili na základě všech získaných indicií.

Výběr článků

Načítám