Hlavní obsah

Starosta Nového Jičína doporučil školám, aby upustily od adrenalinových aktivit

Právo, Aleš Honus, Pavel Karban
Nový Jičín

Na radnici v Novém Jičíně byla v pátek ráno svolaná mimořádná porada za účasti ředitelů místních základních škol i ředitele dětského střediska Fokus. Schůzka byla reakcí na čtvrteční tragédii při vodáckých aktivitách u Olomouce, kde zemřel chlapec a učitelka.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Jez u malé vodní elektrárny v olomoucké části Řepčín, u něhož došlo k tragédii.

Článek

„Přítomní ředitelé se zavázali, že ihned prověří náplň a bezpečnost všech výletů, které probíhají nebo jsou plánovány. Toto prověření se týká i lyžařských, plaveckých, adaptačních a branných kurzů, exkurzí, pobytů v přírodě. Prostě veškerých školních aktivit,“ informovala mluvčí radnice Marie Machková.

Starosta města Břetislav Gelnar podle ní důrazně doporučil všem ředitelům škol a školských zařízení, aby upustili od pořádání adrenalinových školních aktivit. Ředitelé s tímto doporučením souhlasili.

Město navíc nařídilo kontroly všech sportovních zařízení, dětských hřišť a tělocvičen. „Budou ve zvýšené míře kontrolovány i hrací prvky na městských hřištích. Cíl je jediný. Zamezit těmto nešťastným událostem,“ dodala mluvčí s tím, že tragédií se budou zabývat i městští radní na svém zasedání 23. června.

Při splouvání Mlýnského potoka v Olomouci děti přenesly lodě u nebezpečného jezu. V následující přestávce však jeden z hochů skákal pod jezem do vody a pravděpodobně ho vtáhl spodní proud. Skočil pro něj instruktor a později také učitelka. Chlapec s ženou utonuli, instruktor je v nemocnici v kritickém stavu. [celá zpráva]

Ve škole panuje smutek

Smutná atmosféra panuje od rána na ZŠ Jubilejní v Novém Jičíně. Čtvrteční výlet sedmáků, který skončil tragicky smrtí učitelky a jednoho z žáků, nesou těžce pedagogové i žáci. Před školu, pod vyvěšený černý prapor, nosí děti i dospělí kytky, lidé zapalují svíčky.

Na schodech jsou i vzkazy pro zemřelou učitelku a spolužáka: "Je nám to moc líto! nebo Děkujeme, paní učitelko,“ píší děti z různých ročníků školy. „Výuka byla jako normálně, ale ani nevím, kolik dětí z toho výletu dneska přišlo,“ přiznal ředitel školy Ladislav Pospěch, který od rána pouze jedná.

Nejprve na novojičínské radnici, kde se konalo mimořádné setkání ředitelů místních škol, pak s Inspektorátem bezpečnosti práce či školní inspekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám