Hlavní obsah

Stařenky popisovaly setkání se sériovým vrahem

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Než se k nim vetřel do bytu, prosil je, byl až servilní. Čtyřiaosmdesátileté Josefě Pánkové dokonce přinesl květinu. V bytě se ale na stařičké ženy zezadu vrhl, mlátil je, škrtil, vyhrožoval a žádal co nejvíce peněz. Důchodkyně teď jedna po druhé u soudu popisují otřesné zážitky s čtyřiatřicetiletým Miloslavem Slámou, kterému za 43 trestných činů hrozí doživotí.

Foto: archiv nemocnice

Tým lékařů oddělení ORL Nemocnice Nový Jičín při zákroku.

Článek

Podle obžaloby tři ženy zavraždil, čtyřikrát se o vraždu pokusil, spáchal 27 loupeží, sedm krádeží a dva podvody.

Vyšplhat se až do druhého patra pražského městského soudu některým stařenkám dělá obrovské problémy. Další ze zdravotních důvodů svědčit vůbec přijít nemohou. Není divu, jejich věk se obvykle pohybuje mezi 80 a 90 lety.

Nechal ji v bezvědomí

Sedmaosmdesátiletá Antonie Krugová například téměř neslyší. Když dnes vypovídala u soudu, musel jí asistent otázky soudkyně křičet přímo do ucha. I ona se setkala loni v únoru s obžalovaným Slámou. Stejně jako v dalších podobných případech se k ní vetřel do bytu pod záminkou, že chce napsat vzkaz nepřítomným sousedům.

Když se k němu v bytě otočila zády, útočil. "Najednou mě zezadu srazil na zem, když jsem upadla, začal na mě koleny tlačit. Pak mi přikryl ústa, abych nekřičela a řekl, že chce peníze," vyprávěla paní Krugová rozhořčeně trestnímu senátu.

Pachatel jí nakonec sebral 4,5 tisíce korun, v rozházeném bytě ji nechal v bezvědomí. Důchodkyně strávila týden v nemocnici na pozorování.

"Raději mě zabijte hned"

Zážitky Josefy Pánkové z pražských Vokovic jsou přece jenom trochu jiné než u ostatních žen. Ona prý Slámu od vidění znala z dřívějška, kdy pracoval na výkopových pracích na Evropské ulici. Párkrát se u ní stavil, aby mu dala napít vody.

Loni na velikonoční pondělí se vrátil. "Zazvonil u nás, přinesl mi kytku. Myslím, že to byly karafiáty. Já jsem si nejdřív nevzpomněla, kdo to je, ale on se mi připomněl. Zrovna jsme měli oběd, kachnu s knedlíkama a se zelím, tak jsem ho na něj pozvala," líčila žena, která podle svých vlastních slov "dopadla z těch babiček ještě nejlépe," když vyvázla "jen" s pohmožděninami.

V bytě žije společně se svým synovcem Josefem Pasekou, který se stejně jako Sláma po společném obědě vzdálil. Za chvíli ovšem zazvonil zvonek. Sláma prý vešel s tím, že si v bytě zapomněl cigarety. Když už byl vevnitř, následoval podobný scénář jako u dalších případů.

Starou paní napadl, oloupil. "Řekla jsem mu: jestli mě chcete zabít, tak mě zabijte hned a netýrejte mě," neubránila se pláči paní Pánková, která nechápe "jak se někdo tak důvěryhodný mohl během chvilky tak změnit".

Sláma loupeže před soudem nepopírá, stařenkám se za ně omluvil. Odmítá ovšem, že by se dopustil závažnějšího násilí či někoho dokonce zavraždil. Hlavní líčení bude pokračovat zítra a ve čtvrtek, pak bude zřejmě odročené na srpen.

Reklama

Související témata:

Související články

Sériový vrah stařenek před soudem

Pouhý měsíc uplynul od vynesení doživotních trestů nad Jaroslavem a Danou Stodolovými, obžalovanými z osmi vražd, a už se schyluje k soudu s dalším brutálním...

Výběr článků

Načítám