Hlavní obsah

Stařenka dostala podmínku za dvě kila konopí

Právo, Aleš Honus
BRUNTÁL

Dva roky vězení s tříletým podmíněným odkladem dostala u Okresního soudu v Bruntále dvaasedmdesátiletá Vlasta Komínková z Břidličné kvůli tomu, že policie loni v jejím skleníku na zahradě sklidila dva kilogramy marihuany.

Článek

Žena tvrdila, že rostliny používala na koupele, protože trpí ekzémy, soud jí ale neuvěřil. Podle informací zdroje blízkého vyšetřování, je pravděpodobné, že drogu pěstoval a užíval babiččin vnuk a důchodkyně vzala celou vinu na sebe, nejsou pro to ale důkazy.

Kuriózní rozsudek byl vynesen již před třemi týdny, nicméně média o něm zatím neinformovala. Vzhledem k vysokému věku odsouzené a množství vypěstovaných rostlin jde o unikátní případ.

Lékařka konopnou léčbu nedoporučila

Vlasta Komínková Právu řekla, že proti rozsudku se odvolávat nebude. „Nestojí mi to za to, abych chodila po soudech,“ řekla. „Dělala jsem si z toho konopí koupele. Teď už ale nemůžu, budu se muset spokojit s mastí z lékárny,“ dodala.

Předseda Okresního soudu v Bruntále Vladimír Čermák ale její obhajobu neuznává. „Teprve poté, co bylo zahájeno trestní stíhání, konzultovala použití konopí k léčbě s lékařkou. Navíc lékařka jí takovou léčbu nedoporučila,“ řekl s tím, že důchodkyně se u soudu rozhodla nevypovídat, stejně jako svědci z řad příbuzných.

Podle zdroje, seznámeného s případem, nebyla marihuana určena pro důchodkyni. Existuje podezření, že konopí sušil a potom i užíval její vnuk. Původně ho chtěla policie také obvinit, ale nebylo pro to dostatek důkazů. Nicméně i v případě, že by tomu tak skutečně bylo, nesnižovalo by to podle soudu trestní odpovědnost babičky.

„Byla to její zahrada a její skleník, takže potrestána by byla v případě, kdyby tam ty rostliny zasadil někdo jiný. Ty rostliny byly pěstovány poměrně profesionálním způsobem,“ řekl předseda soudu.

Kvůli velkému množství vypěstované drogy byla žena odsouzena podle druhého odstavce příslušného paragrafu, vzhledem k okolnostem případu ale dostala trest na nejnižší hranici sazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám